Rateu în tentativa saudiților de a ridica prețul petrolului

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Saudiții nu au obținut deocamdată ce și-au dorit
Saudiții nu au obținut deocamdată ce și-au dorit
În timp ce mulți analiști consideră că cea mai recentă reducere a producției de petrol saudit este o surpriză optimistă sau cel puțin moderat optimistă pentru prețuri, Citigroup consideră că reducerea de 1 milion de bpd din partea celui mai mare exportator de țiței din lume nu este posibil să ducă la o creștere a prețului petrolului spre 80 sau 90 de dolari pe baril.

"Probabilitatea ca Arabia Saudită să abordeze această problemă pe cont propriu în mod susținut este destul de scăzută", a afirmat Citi într-o notă de marți, preluată de Reuters.

Banca, la fel ca și alte bănci de investiții, consideră că reducerea va duce la un deficit mai mare pe piață în a doua jumătate a acestui an. Dar acest lucru nu înseamnă că prețurile vor crește, potrivit Citi.

Analiști Citi, care au fost pesimiști în privința petrolului în acest an, consideră că posibilitatea unor prețuri mai mici - în loc de mai mari - ar putea fi mai mare, din cauza unei posibile cereri mai slabe, o consecință a recesiunii din SUA și Europa, a unei redresări mai slabe în China și a unei oferte mai mari din partea producătorilor din afara OPEC, până la sfârșitul anului.

După precedenta surpriză a OPEC+ pentru piață, când mai mulți producători mari au anunțat la începutul lunii aprilie reduceri suplimentare până la sfârșitul anului 2023, Citi a fost, de asemenea, contrariat și a declarat că se așteaptă ca prețurile petrolului să scadă în loc să crească în continuare, în ciuda eforturilor OPEC+ în această direcție.

Analiștii au reiterat luni apelurile pentru prețuri mai mari, după reuniunea OPEC+ de duminică, în urma căreia Arabia Saudită a declarat că își va reduce în mod voluntar producția cu 1 milion de bpd în iulie, până la aproximativ 9 milioane de bpd.

Analiștii ANZ și-au reiterat ținta de 100 de dolari pe baril de Brent pentru sfârșitul anului, afirmând că "investitorii vor adăuga probabil pariuri de creștere, reconfortați de faptul că Arabia Saudită și OPEC vor oferi un sprijin în cazul în care piața va întâmpina obstacole".

Goldman Sachs, care vede Brent-ul la 95 de dolari pe baril în decembrie, a descris reuniunea OPEC+ ca fiind "moderat ascendentă" pentru prognoza sa și compensând unele riscuri descendente de scădere, cum ar fi o ofertă mai mare din partea Rusiei, Iranului și Venezuelei, care sunt sancționate, și o cerere chineză mai slabă decât se credea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel