Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Faptul că președintele rus a făcut legătura în ambele cazuri, în ciuda faptului că Statul Islamic a revendicat responsabilitatea și că SUA a avertizat în prealabil Rusia cu privire la complotul grupului jihadist, spune multe. Este genul de lucru pe care Kremlinologii îl vor cerceta cu atenție atunci când va trebui să descifreze adevăratele intenții ale lui Putin cu privire la direcția în care se îndreaptă războiul său împotriva '[rii vecine în cel de-al treilea și potențial decisiv an al său.
"Calea evidentă pe care Kremlinul o va folosi pentru a învârti acest lucru este că are legătură cu războiul din Ucraina", a declarat Charles Lichfield, director adjunct al Centrului GeoEconomic al Atlantic Council din Washington.
Istoria arată că modus operandi al lui Putin este un răspuns ferm.
El a făcut acest lucru atunci când fostul său acolit Evgheni Prigojhin a condus o revoltă cu grupul său de mercenari vara trecută, care amenința să devină cea mai mare amenințare la adresa guvernării de un sfert de secol a lui Putin. S-a întâmplat, de asemenea, în urmă cu mai bine de două decenii, când o insurgență musulmană s-a revărsat la ușa sa sub forma unor bărbați înarmați ceceni care au capturat aproximativ 1.000 de ostatici într-un teatru, un moment traumatic pe care rușii de zi cu zi îl vor compara cu ceea ce au simțit americanii la 11 septembrie și o narațiune care va fi cu siguranță reactivată acum.
Teroriștii fugind cu mașina după atac
Ceea ce se poate reține din ambele episoade este clar, potrivit oficialilor occidentali care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta interpretarea lor asupra evenimentelor. Prigojin a murit în circumstanțe oarecum misterioase într-un accident de avion la două luni după insurecția sa. Iar reputația lui Putin ca lider care aduce ordine și stabilitate în haos a fost construită în parte pe baza reacției sale de tip dur la criza ostaticilor din teatru.
Aceasta ar fi revenit în grabă în conștiința colectivă atunci când vineri seară au apărut informații despre atacatorii înarmați cu arme automate care au atacat sala de concerte Crocus City în jurul orei locale 20:15. Bilanțul morților era de cel puțin 133 de persoane în momentul în care Putin a făcut primele sale declarații publice, mai puțin de 24 de ore mai târziu.
Liderul rus a pus bazele cu grijă. O "fereastră", a spus el, a fost pregătită pentru ca patru suspecți să treacă granița în Ucraina. Cei patru au fost arestați de serviciile de securitate rusești.
Asta chiar dacă oficialii de la Kiev au negat preventiv orice rol și au numit atacul o operațiune sub steag fals a Kremlinului. Statul Islamic a postat o fotografie a bărbaților despre care grupul a spus că au comis atacul. Oficiali americani și europeni au indicat sâmbătă că nu au motive să se îndoiască de afirmația grupării militante.
Toate acestea prefigurează decizii potențial amenințătoare cu privire la planurile Kremlinului de a intensifica atacurile asupra Ucrainei, după ce Putin a revendicat un sprijin fără precedent de 87% în alegerile prezidențiale de săptămâna trecută și în timp ce zvonurile se învârt în jurul unei alte mobilizări pe scară largă a trupelor pentru a încerca să captureze mai mult teritoriu ucrainean.
În urma atacului din sala de concerte, Putin s-a aplecat asupra mesajelor politice pentru o audiență internă, una care este din ce în ce mai izolată de restul lumii. Rusia a fost puternic sancționată de aliații Ucrainei pentru invazia sa, în timp ce Putin a denigrat opoziția politică rămasă și a sufocat mass-media.
"Ei încercau să se ascundă și se îndreptau spre Ucraina", a declarat Putin în discursul său televizat de cinci minute. El s-a referit la suspecții despre care a spus că încercau să fugă. "Pe baza unor informații preliminare, partea ucraineană le-a pregătit o fereastră pentru trecerea frontierei".
Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a declarat în replică că liderul rus căuta să condamne pe alții pentru împușcăturile de la Moscova. "Ceea ce s-a întâmplat ieri la Moscova este evident: Putin și celelalte gunoaie încearcă doar să dea vina pe altcineva", a spus el pe canalul său de Telegram.
Tragedia a fost o întoarcere la o perioadă anterioară a domniei lui Putin, când atentatele sinucigașe cu bombă, majoritatea puse pe seama islamiștilor din interiorul Rusiei sau a vecinilor săi, au ucis zeci de oameni. Ea a spulberat iluzia de securitate din Moscova pe care Putin a încercat să o cultive de când a invadat Ucraina.
Acoperișul mall-ului s-a prăbușit din cauza incendiului
Grupurile islamiste au vizat Rusia în trecut, citând ceea ce ei numesc politicile antimusulmane ale Kremlinului. Ocuparea unei școli din Beslan, în sudul țării, a dus la peste 330 de morți, mulți dintre ei copii, în 2004. În 2010, două atacuri sinucigașe gemene în stațiile de metrou din Moscova au ucis cel puțin 40 de persoane, în timp ce un atentator sinucigaș a ucis 15 persoane în metroul din Sankt Petersburg în 2017.
Comentariile de până acum ale lui Putin reflectă probabil efortul său de a controla narațiunea din Rusia cu privire la decizia sa de a invada Ucraina.
Ofensiva terestră a avut un cost economic, chiar dacă pariul său de a încerca să reziste mai mult decât ceea ce el numește "Occidentul" prinde contur, și probabil că a sfidat pe cei care spun că nu vor mai avea sorți de izbândă cu privire la ceea ce ar putea face sancțiunile pentru a-l opri. Congresul SUA a reținut fonduri, Europa nu și-a respectat angajamentele de a trimite arme, iar Ucraina avertizează în mod repetat că nu mai are muniție.
Deci, ce urmează? Rusia a declarat că nu plănuiește o altă mobilizare după ce un proiect de recrutare în 2022 a 300.000 de rezerviști a provocat un exod de oameni din țară și a declanșat o creștere a anxietății publice cu privire la război. Dar Putin are nevoie de mai mulți oameni în prima linie.
Ministrul său al apărării, Serghei Shoigu, a fost arătat săptămâna trecută vizitând o uzină de muniții care își extinde producția de bombe mari și artilerie. El a dezvăluit planurile de a crea două noi armate și 14 divizii până la sfârșitul anului, fără a indica unde va găsi Rusia cei aproape o jumătate de milion de soldați care să servească în ele.
Aici intră în joc evenimentele actuale și mesajele atente ale lui Putin - ralierea trupelor sale și concentrarea rușilor asupra unui inamic comun.
Putin a declarat duminică zi de doliu național și a promis că va urmări pe oricine este responsabil pentru ordonarea și organizarea incursiunii.
Bilanțul morților va continua să crească. Mass-media de stat rusească va continua să difuzeze imagini îngrozitoare și să reamintească publicului că este cea mai mare pierdere de vieți omenești de la dezastrul din teatrul Nord-Ost. Cel puțin 170 de persoane, inclusiv zeci de atacatori, au murit în timpul acelei misiuni de salvare ratate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
Dana Tănase, directorul...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...