Republica Moldova. Situația devine tot mai încordată la Chișinău

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
O țară cu doi președinți și două guverne
O țară cu doi președinți și două guverne
Franţa, Germania, Marea Britanie, Polonia şi Suedia au anunțat că susţin parlamentul Republicii Moldova, în timp ce premierul ales de deputații proruși și de cei ai Blocului ACUM, Maia Sandu, a declarat că ar putea solicita ajutorul populației pentru a susține noul guvern. 

'În criza constituţională actuală, considerăm Parlamentul Republicii Moldova drept reprezentantul poporului Republicii Moldova şi drept locul cel mai adecvat pentru dezbaterea problemelor politice, inclusiv a celor mai controversate, şi îl susţinem ca atare', afirmă cele cinci state europene.

În acest context, noul premier moldovean învestit în weekend de către coaliţia majoritară formată de socialiştii proruşi şi Blocul ACUM, care se declară proeuropean, a făcut un nou apel către funcţionarii statului, în special către cei din instituţiile de forţă, să nu îndeplinească 'ordine ilegale'. 'E mai bine pentru toţi ca ei să înceteze să îndeplinească ordinele ilegale şi totul să intre în normalitate', a declarat Maia Sandu.

Chemăm oamenii la proteste

Referitor la faptul că premierul la final de mandat Pavel Filip a convocat, de asemenea, o şedinţă de guvern, lidera PAS a declarat că aceste acţiuni sunt ilegale. 'Guvernul votat de un parlament legitim s-a convocat în şedinţă (la sediul legislativului). Restul acţiunilor sunt ilegale. Cei care au fost demişi trebuie să plece din funcţie fără a crea situaţii de conflict. În caz contrar, vor răspunde în faţa legii', a afirmat şefa noului executiv de la Chişinău.

'Sperăm ca foarte curând să mergem la guvern şi celor care obstrucţionează activitatea noastră le spun că ar fi bine să înceteze. Există presiune externă şi, dacă nu este de ajuns, vom chema oamenii la proteste. Sperăm că cei care au uzurpat puterea vor pleca cât mai curând', a mai spus Maia Sandu, citată de Radio Chişinău.

Devalizarea sistemului bancar

De asemenea, ea a spus că va trimite o scrisoare Comisiei de Veneţia referitor la deciziile Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, care a declarat ca neconstituţionale măsurile luate de noul legislativ, şi la acţiunile structurilor de forţă care au blocat accesul membrilor guvernului său în instituţiile statului. Maia Sandu a mai declarat că următorul pas important pe agenda activităţii guvernului său este crearea unei comisii parlamentare pentru investigarea devalizării sistemului bancar.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis la 9 iunie suspendarea temporară a preşedintelui Igor Dodon, întrucât a refuzat să dizolve parlamentul rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, în condiţiile în care legislativul nu a reuşit să formeze în termen de trei luni o coaliţie majoritară care să susţină un nou guvern, iar Pavel Filip, în calitate de premier cu mandatul expirat, a fost desemnat 'preşedinte interimar'.

Citește și Ce se întâmplă la Chișinău? Președintele e suspendat. ”Lovitură de stat”

Pavel Filip a anunţat duminică dizolvarea parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate, după ce Partidul Socialist şi blocul ACUM - care au împreună 61 de mandate de deputat din totalul de 101- au creat o coaliţie şi au învestit un nou guvern, la conducerea căruia a fost numită lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Noul guvern a fost invalidat de Curtea Constituţională, care, potrivit unor observatori şi presei de la Chişinău, este aservită controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik

pixel