Românii circulă cu trotinetele închiriate pe riscul lor. Zero controale, zero răspundere
Un accident provocat de o...
Pieţele bursiere din întreaga lume înregistrau miercuri scăderi pe linie, după decizia Fitch de a scoate SUA din categoria statelor care beneficiază de cel mai bun rating de ţară (AAA).
Astfel, în Europa bursele au deschis şedinţa de miercuri în scădere, în jurul orei 01.15 GMT bursa de la Paris afişa un recul de 0,96%, cea de la Londra pierzând 0,99% și 1,26% cea de la Frankfurt, în timp ce bursa de la Milano înregistra un declin de 1,07%.
Scăderi mult mai importante au fost observate pe pieţele din Asia, unde indicele bursei de la Tokyo a pierdut 2,30%, bursa de la Hong Kong a scăzut cu 2,42%, iar cea de la Shanghai a închis şedinţa cu o pierdere de 0,89%.
Eroziune a guvernanței
Marţi seară, agenţia de evaluare financiară a retrogradat, cu o treaptă, ratingul de ţară al SUA, de la AAA până la AA plus, vorbind de o eroziune a guvernanţei legată de crizele repetate provocate de negocierile pentru majorarea plafonului de îndatorare. Acest anunţ a provocat o cădere imediată, de aproximativ 0,30%, a cursului dolarului în raport cu moneda euro, după care cursul de schimb al monedei americane şi-a revenit.
În opinia lui Michael Hewson, analist la CMC Markets, retrogradarea SUA a avut în primul rând un efect declanşator pentru investitorii care doreau să îşi marcheze câştigurile după o lună iulie cu creşteri. În plus, decizia Fitch a stimulat cererea pentru active de refugiu, precum obligaţiuni şi dolarul american.
Nu este un semn de slăbiciune
Pe termen lung John Canavan, analist la Oxford Economics, nu se aşteaptă ca această retrogradare să aibă un impact durabil asupra pieţelor financiare. "Fondurile mondiale cumpără obligaţiuni de stat americane pentru că este opţiunea de investiţii cea mai sigură şi cea mai lichidă", reaminteşte Stephen Innes, analist la SPI Asset Management.
Potrivit economiştilor, această retrogradare a SUA nu este un semn de slăbiciune pentru creşterea americană. Economia americană, şi mai ales piaţa muncii din SUA, rămân robuste în pofida majorărilor repetate de dobândă decise de Rezerva Federală de mai mult de un an pentru a contracara o inflaţie ridicată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un accident provocat de o...
Circulația pe Podul Prieteniei,...
Prețurile globale ale...
Donald Trump a semnat legea...
România se apropie periculos de...
Bursa închide pe minus vineri,...
Sistemul RO e-Transport a...
Andrei Badalov, în vârstă de 62...
IMM România nu este de acord cu...
Fondul Proprietatea a emis...
Românii pot investi din nou în...
Ministerul Finanțelor anunță...
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Nutella s-ar putea scumpi...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...