Românii care vor primi 700 de lei în plus la pensie
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
În fața calculatorului / FOTO: Freepik
În fața calculatorului / FOTO: Freepik
Este foarte probabil ca discuțiile legate despre recalcularea pensiilor după formula prevăzută în noua Lege a pensiilor nu vor înceta până la intrarea în vigoare a actului normativ, respectiv 1 septembrie 2024.

Uneori te întrebi chiar ce ar mai fi de spus, în condițiile în care oficialitățile de resort au ieșit, pe rând, la rampă oferind explicații detaliate. Și totuși, unele aspecte rămân oarecum oarecum nelămurite, ridicând semne de întrebare de cei direct interesați de noile reguli, adică de actualii și viitorii pensionari. 

Luat la întrebări, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat formula prin care milioane de români vor primi pensia minimă majorată cu 700 de lei. Adică seniorii care au scrisă acum pe talon suma de 1.281 de lei vor încasa, după 1 septembrie, peste 1900 de lei. 

"Știți că discutam foarte mult de a departaja pe cei cu indemnizația socială, cu pensia minimă, cum este cunoscută în comunicare publică, care au stagiul minim de cotizare de 15 ani și cei care au lucrat totuși stagiu complet de cotizare 35 de ani, nu numai care au avut salariul minim.

Eu, în calitate de director, cred că am văzut peste 10.000 de dosare filă cu filă, exact din această perspectivă, pentru că mulți cetățeni spuneau că au lucrat 30-35 de ani și au pensia minimă.

Din păcate, 15-20 de ani dacă ar fi fost cu salariu minim la normă întreagă, tot ar fi fost ceva, dar mulți ani sunt cu jumătate de normă la salariul minim sau chiar cu două ore ori contribuția, vă dați seama că a fost doar la cele două ore plătite sau patru ore sau chiar normă întreagă cu salariul minim.

Este o reparație 

Trebuia cumva să-i departajăm pe cei care au lucrat doar 15 ani și pe cei care au lucrat și au stat totuși în câmpul muncii 35 de ani. Este o reparație cumva pentru cei care au lucrat stagiul complet și o încurajare a muncii pe viitor, pentru cei care lucrăm, suntem acum în activitate să stăm cât mai mult în câmpul muncii. Şi atunci au intervenit această discuție și această idee cu punctele de stabilitate peste 25 de ani, unde cei 25 de ani reprezintă acea medie a stagiilor de cotizare din România.

Şi atunci este acel punctaj gradual cu între 25 și 30 de ani, primește 0,5 puncte pentru fiecare an de la do de la 30 la 35, 0,75 şi după 35, începând cu 36 câte un punct și atunci se adună aceste puncte și practic există și intervine această creștere, dar repet, pentru cei care au stagiu complet de cotizare 35 de ani sau chiar mai mult", a spus Marius Budăi la Antena 3 CNN. 

Citește și Șeful CNPP, despre documentul pe care îl vor primi toți seniorii României

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel