În ceea ce privește certificatul de sănătate, Vălean a spus că autorităţile de resort ar trebui să discute care ar fi termenul de valabilitate al unui astfel de document, pentru că "poţi să fii sănătos astăzi şi peste două zile să iei din întâmplare virusul", iar acest aspect va face lucrurile neclare şi instabile. "De altfel, Centrul European de Control al Bolilor recomandă ca deschiderea conectivităţii să se facă între regiuni şi state care au o situaţie epidemiologică similară, deci trebuie să urmărim exact cum vor evolua exact deciziile luate autorităţile sanitare", a menţionat Vălean.
Întrebată dacă românii îşi pot face planuri de vacanţă în lunile iunie, iulie şi august, comisarul european a răspuns: "Depinde de ţară, este un răspuns pe care fiecare fiecare autoritate naţională va trebui să îl dea".
"Nu vor ridica restricţiile de călătorie toate ţările în acelaşi timp. Dacă în Romania autorităţile vor considera că situaţia este stabilă, cele câteva criterii pe care le avem sunt satisfăcute, adică rata de transmitere să fie de sub 1%, capacitatea de testare să fie satisfăcătoare, dacă vor exista suficiente echipamente de protecţie ca lumea să poată folosi măşti atunci când călătoreşte, dacă în spitale capacitatea de studiere a cazurilor este, de asemenea, una confortabilă, atunci sunt criterii clare care pot duce la ridicarea măsurilor de restricţie. În Belgia, de exemplu, nici măcar pentru luna iunie nu se anunţă ridicarea măsurilor de transport în afara ţării. Lucrurile diferă la o ţara alta", a adăugat Adina Vălean.
În privinţa unui orizont de timp în care călătoriile vot fi reluate în Europa sau pe alt continent, comisarul consideră că europenii care vor dori să meargă în alta parte o vor putea face dacă restricţiile de călătorie se ridică în ţara respectivă, însă recomandă cetăţenilor europeni "foarte multă precauţie".
Citește și Distanțare socială. Model de plajă estivală anti-coronavirus
"Eu personal aş recomanda foarte multă precauţie, pentru că în timp ce în Europa există suficiente informaţii în fiecare stat membru şi coordonare, într-o ţară terţă ar trebui să fie cu adevărat curajos şi foarte bine informat, pentru a nu rămâne izolat într-o anumită destinaţie", a avertizat oficialul european.
Nu în ultimul rând, Vălean a precizat că turiştii nu trebuie neapărat să accepte vouchere pentru biletele de avion achiziţionate înainte de pandemie, decât dacă optează efectiv pentru acest lucru, însă companiile sunt obligate să facă rambursarea dacă este cerut acest lucru. "Pasagerii se pot adresa Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor şi autorităţilor care ar trebui să pună în aplicare astfel încât turiştii să îşi poată obţine banii", a mai spus Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...