Rusia a anunţat planul de rezervă în cazul în care UE va opri importurile de GNL (gaz natural lichefiat)

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cargo GNL / sursa foto: Freepik.com / sharpiloandrey
Cargo GNL / sursa foto: Freepik.com / sharpiloandrey
Rusia a anunţat care este planul în cazul în care Uniunea Europeană nu va mai cumpăra GNL.

Rusia va găsi alți cumpărători pentru gazul său natural lichefiat (GNL) pe piața globală dacă Uniunea Europeană decide să își oprească importurile, a declarat un oficial al ministerului de externe rus, citat miercuri de agenția de știri RIA.

RIA l-a citat pe șeful departamentului european din cadrul ministerului, Artyom Studennikov, comentând despre planurile UE de a restricționa importurile de GNL rusesc, spunând că Europa "își dă singură cu stângul în dreptul", relatează Reuters.

***

Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la gazele naturale lichefiate (GNL) ruseşti, inclusiv o interdicţie cu privire la transbordările de gaze lichefiate în UE şi măsuri cu privire la trei proiecte de gaze lichefiate din Rusia, au dezvăluit pentru Reuters mai mult surse comunitare.

Executivul comunitar este pe ultima sută de metri în definitivarea propunerilor sale şi poartă discuţii cu statele membre, au precizat sursele.

În luna februarie 2022, la scurt timp după invazia rusească din Ucraina, UE a anunţat o interdicţie privind importurile de petrol rusesc prin intermediul navelor maritime însă blocul comunitar nu a interzis şi importurile de gaze lichefiate ruseşti, în pofida cererilor repetate în acest sens venite din partea ţărilor baltice şi Poloniei.

De la debutul războiului din Ucraina importurile de gaze lichefiate ruseşti în Europa au crescut semnificativ. Datele UE, precum şi calculele Reuters, arată că acest avans al gazelor lichefiate a readus ponderea ocupată de gazul rusesc în aprovizionarea UE până la aproximativ 15%. Aceasta în condiţiile în care ponderea importurilor de gaze naturale, prin conducte, de la gigantul rus Gazprom s-a prăbuşit până la 8,7%, de la 37% din aprovizionarea cu gaze a UE, anterior.

Belgia, Franţa şi Spania au devenit cei mai mari importatori de gaze lichefiate ruseşti. O transbordare implică transferul gazelor lichefiate de pe o navă pe alta, care ulterior se îndreaptă spre destinaţia finală. În mod obişnuit astfel de transferuri se efectuează în zonele portuare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor energie electrică
Producătorii de litiu sunt euforici / Foto: Unsplash
Hală industrială
Donald Trump

Motivul pentru care Trump vrea mineralele rare ale Ucrainei

Donald Trump cere despăgubiri de la Ucraina și un acord...

Bani, lei / Foto: Agerpres
Foto: pexels.com
foto: pexels.com
Parlamentul de la Budapesta
Avion la sol / FOTO: Freepik
Poluare / FOTO: Freepik
Broker de bursă / Foto: Freepik
Factură energie
foto: pexels.com
Contabilitate / Foto: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Bitcoin / Foto: Freepik

Bitcoin se prăbușește sub 87.000 de dolari. Ce s-a întâmplat

Marți, dolarul a rămas stabil, în timp ce investitorii...

Android / FOTO: Freepik
Google / Foto: Unsplash
Stații de încărcare / FOTO: Freepik
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
La bursă / FOTO: Freepik
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Dolari / FOTO: Unsplash
Angajați / Foto: Freepik
Criptomonede
Credit ipotecar / Foto: Freepik
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel