Rusia ridică interdicțiile la exportul de benzină

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Vagoane cisternă
Vagoane cisternă
Interdicția inițială, care urma să expire la sfârșitul acestui an, a fost menită să stabilizeze piața internă de combustibil și să împiedice exporturile neautorizate.

Guvernul rus a anunțat, sâmbătă, că a ridicat interdicția temporară privind exporturile de benzină pentru producători, dar a prelungit restricțiile pentru ceilalți exportatori de combustibil până pe 31 ianuarie 2025. 

Stabilizarea pieței interne, prioritară

„Decizia a fost luată pentru a menține o situație stabilă pe piața internă a combustibililor, pentru a sprijini economia rafinăriilor de petrol și pentru a combate exporturile ilicite de benzină”, se arată într-un comunicat oficial.

Ministrul Energiei, Serghei Tsivilov, a explicat că ridicarea parțială a interdicției a devenit posibilă după ce prețurile interne s-au stabilizat. „Situația pe piață este stabilă, astfel că restricțiile pot fi eliminate treptat”, a declarat ministrul, subliniind că măsurile anterioare au fost necesare pentru a evita o creștere bruscă a prețurilor pe piața internă.

Guvernul rus a impus, în luna martie, o interdicție temporară de șase luni asupra exporturilor de benzină, cu scopul de a asigura aprovizionarea pieței interne în perioada de cerere ridicată. În luna mai, restricțiile au fost suspendate pentru o lună, pe motiv că piața internă era „saturată”. Totuși, înainte ca interdicția să expire în august, autoritățile au prelungit-o până la sfârșitul anului, pentru a acoperi cererea crescută din timpul toamnei și pentru a face față perioadei de întreținere a rafinăriilor.

Exporturile și producția de benzină în Rusia

În anul precedent, Rusia a produs aproximativ 43,9 milioane de tone de benzină, din care 5,76 milioane de tone au fost exportate, reprezentând aproximativ 13% din producția totală, conform datelor Reuters. Restricțiile actuale vor rămâne în vigoare pentru exportatorii care nu sunt implicați direct în procesul de producție, în încercarea de a preveni penuria și de a menține echilibrul pe piața internă. Aceste decizii subliniază strategia guvernului rus de a gestiona cu precauție echilibrul dintre necesitățile interne și angajamentele internaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Factură electronică / Foto: Freepik
Starlink / Foto: Arhiva Starlink / Flickr

pixel