Rusia spune că reduce producția de petrol ca răspuns la plafonarea prețurilor

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Gazprom / Foto: Gazprom
Gazprom / Foto: Gazprom
Rusia ar putea reduce producția de petrol cu 5%-7% la începutul anului 2023, ca răspuns la plafonarea prețurilor la țițeiul său și la produsele rafinate, și să oprească vânzările către țările care le susțin, a declarat vineri vicepremierul Alexander Novak la televiziunea de stat.

Detaliind pentru prima dată răspunsul rusesc la plafoanele de preț introduse de Occident din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, Novak a spus că reducerile ar putea ajunge la 500.000-700.000 de barili pe zi (bpd).

El a mai spus că, în ciuda eforturilor Europei de a reduce dependența de petrolul și gazele rusești, exporturile de energie din Rusia sunt solicitate în întreaga lume, iar Moscova și-a diversificat cumpărătorii.

Novak a spus că ar fi dificil să se asigure dezvoltarea economică globală fără energia rusă și a prezis posibile penurii de gaze în Europa, care a introdus restricții asupra prețurilor la gaze, precum și la petrol.

În ceea ce privește petrolul, Uniunea Europeană, națiunile G7 și Australia au introdus un plafon de preț de 60 de dolari pe baril începând cu 5 decembrie, pe lângă embargoul Uniunii Europene asupra importurilor de țiței rusesc pe cale maritimă și angajamentele similare ale Marii Britanii, Canadei, Japoniei și Statelor Unite.

"Credem că, în situația actuală, este chiar posibil să ne asumăm riscurile unei producții mai mici, mai degrabă decât să ne ghidăm după politica de vânzare privind plafoanele de preț. Astăzi este vorba de 60 de dolari, mâine poate fi orice, iar a deveni dependenți de unele decizii luate de țări neprietenoase este inacceptabil pentru noi", a declarat Novak.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că va emite un decret la începutul săptămânii viitoare privind acțiunile Moscovei ca răspuns la plafonarea prețurilor.

Novak a declarat că decretul va interzice vânzările de petrol și produse petroliere către țările care aderă la plafonarea prețurilor și către companiile care cer respectarea acestuia.

El a mai spus că se așteaptă ca producția de petrol rusesc să crească în acest an la 535 de milioane de tone (10,7 milioane de barili pe zi) de la 524 de milioane de tone în 2021, în timp ce producția de gaze naturale va scădea cu până la o cincime, la 671 de miliarde de metri cubi.

Scad exporturile

Sancțiunile au afectat vânzările de petrol rusesc, care reprezintă o mare parte din veniturile bugetului de stat. Exporturile de amestec de țiței Urals, nava amiral a Rusiei, din porturile de la Marea Baltică ar putea scădea cu până la o cincime în decembrie.

În această lună, țițeiul Urals a fost vândut cu reduceri mai mari, iar cumpărătorul dominant, India, a cumpărat barili la prețuri mult sub plafonul de 60 de dolari.

Novak a declarat că el crede că discountul se va stabiliza în curând și că Rusia a petrecut o mare parte din acest an pregătindu-se pentru sancțiuni și plafoane de preț.

El a lăudat, de asemenea, activitatea grupului OPEC+ al principalilor producători mondiali de petrol, din care face parte și Rusia, afirmând că este probabil ca prețul petrolului să rămână în intervalul actual de 70-100 de dolari pe baril anul viitor, cu excepția apariției unor evenimente neprevăzute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mărfuri/FOTO: Freepik
Petrol / FOTO: Freepik
Ljubljana, capitala Sloveniei / FOTO: Wikipedia
Bursa
Banca / FOTO: Unsplash

Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru

Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...

Tristețe mare / FOTO: Freepik
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok, salvată pe ultima sută de metri de Trump

O decizie neașteptată a președintelui american.

Kim Jong Un / FOTO: KCNA
La bursă / FOTO: Freepik

Scăderi puternice la Bursa de Valori București

Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă! / FOTO: Freepik
Răstolnița
O sa fie cam frig / FOTO: Freepik
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Seismograf

Cutremur în România sâmbătă dimineață

Seismul s-a produs la ora 4,33.

Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
New York / FOTO: Unsplash
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu
Militari germani / FOTO: Wikipedia

Armata germană cumpără „muniții rătăcitoare”

Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...


pixel