Rusia sub sancțiuni, Emiratele Arabe Unite, China și Turcia au profitat din plin

Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Abu Dhabi
Abu Dhabi
Când unii sunt pedepsiți și trag ponoasele pentru că s-au crezut mai presus de orice, alții profită de ocazie și fac mulți bani. 

Astfel, Emiratele Arabe Unite au devenit o platformă importantă de tranzacţionare a aurului rusesc, după ce sancţiunile occidentale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei au oprit accesul Rusiei spre rutele mai tradiţionale de export, arată datele vamale ruseşti consultate de Reuters. Potrivit acestor date, în anul care a trecut de la debutul invaziei Ucrainei, statul din Golf a importat 75,7 tone de aur rusesc în valoare de 4,3 miliarde de dolari, o creştere explozivă faţă de cele 1,3 tone de aur importate în anul 2021.

China şi Turcia sunt următoarele mari destinaţii pentru aurul rusesc, importând fiecare aproximativ 20 de tone în perioada 24 februarie 2022 -3 martie 2023. Împreună cu Emiratele Arabe Unite, cele trei ţări au fost responsabile pentru 99,8% din exporturile totale de aur rusesc în această perioadă.

În săptămânile care au urmat după invadarea Ucrainei, multe bănci multinaţionale, furnizori de servicii de logistică şi companii care se ocupă de rafinare aurului au încetat să mai lucreze cu aur rusesc, care în mod tradiţional era livrat spre Londra, un important centru mondial de tranzacţionare şi stocare a aurului. London Bullion Market Association a interzis lingourile de aur rusesc începând cu data de 7 martie 2022 iar la finele lunii august 2022, Marea Britanie, Elveţia, SUA, Canada şi Japonia au interzis toate importurile de lingouri de aur rusesc.

Datele vamale consultate de Reuters arată totuşi că producătorii ruşi de aur au găsit rapid noi pieţe în ţări care nu au impus sancţiuni Moscovei, precum Emiratele Arabe Unite, China şi Turcia.

Același pericol ca în cazul petrolului

Louis Marechal, expert în cadrul OECD spune că există riscul ca aurul rusesc să fie topit şi refăcut în lingouri, pentru ca ulterior să ajungă pe pieţele din SUA şi Europa iar originea să fie mascată. "Dacă aurul rusesc vine, este retopit de o companie locală, achiziţionat de o bancă sau un trader local şi ulterior revândut pe piaţă, atunci există un risc. De acea efectuarea procedurilor de due diligence este esenţială pentru cumpărătorii finali pentru a se asigura că respectă sancţiunile", spune Louis Marechal.

În încercarea de a izola şi mai mult Rusia, autorităţile de la Washington au avertizat o serie de ţări, inclusiv Emiratele Arabe Unite şi Turcia, că ar putea să piardă accesul la pieţele G7 dacă fac afaceri cu entităţi vizate de sancţiunile americane.  Datele analizate de Reuters nu sugerează însă că aceste ţări ar fi violat sancţiunile americane.

În timp ce datele vamale arată că, în perioada 24 februarie 2022 -3 martie 2023, Rusia a exportat 116,3 tone de aur, firma de consultanţă Metals Focus estimează că Rusia a produs 325 de tone de aur în anul 2022. Cel mai probabil diferenţa dintre cantitatea de aur produsă şi cea exportată a rămas în ţară sau a fost exportată prin tranzacţii care nu sunt incluse în datele oficiale.

Redirecţionarea exporturilor de aur ale Rusiei dinspre Londra spre alte părţi nu ar urma să dea o lovitură importantă Londrei pentru că acest centru financiar nu este deponent de Rusia. În 2021, de exemplu, aurul din Rusia a reprezentat 29% din importurile Londrei, în timp ce în 2018 a reprezentat doar 2%.

Industrie înfloritoare

În schimb, Emiratele Arabe Unite au o industrie a aurului înfloritoare. Datele vamale arată că această ţară din Golf a importat, în medie, 750 de tone de aur pe an între 2016 şi 2021, ceea ce înseamnă că Rusia ar fi responsabilă pentru aproximativ 10% din importurile sale de aur.

Un manager de la o companie care a livrat cantităţi mari de aur rusesc în Emiratele Arabe Unite a dezvăluit că firmele ruseşti au vândut lingourile în EAU la un discount de aproximativ 1% faţă de preţurile de referinţă la nivel mondial, ceea ce a oferit un stimulent important pentru efectuarea de tranzacţii. Managerul, care a dorit să rămână anonim, a spus că cea mai mare parte a aurului transferat în EAU a fost destinat companiilor de rafinare care l-au retopit şi refăcut în lingouri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

pixel