Scade indicatorul de încredere macroeconomică

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Lista cauzelor este destul de lungă
Lista cauzelor este destul de lungă
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în luna septembrie cu 6,7 puncte, ajungând la 40,1 puncte.

Acest declin reflectă atât deteriorarea anticipațiilor privind economia, cât și înrăutățirea condițiilor curente, pe fondul unei incertitudini fiscale accentuate.

Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România, a explicat că măsurile fiscale din acest an nu au reușit să revitalizeze economia: „Decelerarea economiei în pofida impulsului fiscal semnificativ, precum și incertitudinea cu privire la politica fiscală în 2024, au determinat continuarea acestui trend negativ. Mai mult, pentru anul următor, există chiar un risc de recesiune, deși nu este scenariul de bază.”

Creștere economică modestă și risc de recesiune

Pentru anul în curs, experții estimează o creștere economică de doar 1,7%, cu o scădere suplimentară a ritmului de expansiune în 2024, când se așteaptă un avans de 1,1%. Există și opinii pesimiste care iau în calcul intrarea economiei în recesiune.

În ceea ce privește deficitul bugetar, acesta este prognozat să atingă 7,3% din PIB în 2023, urmând să scadă la 5,9% anul viitor. Cu toate acestea, datoria publică ar putea crește, urmând să ajungă la 56% din PIB în următoarele 12 luni.

Evoluții anticipate ale inflației și cursului valutar

Rata anticipată a inflației pentru următoarele 12 luni (octombrie 2025) rămâne relativ constantă, situându-se la o medie de 4,97%. Aproximativ 47% dintre participanți estimează o reducere a inflației în acest interval, în timp ce 27% se așteaptă la stagnarea sau chiar la creșterea prețurilor.

Previziunile privind cursul EUR/RON sugerează o depreciere semnificativă a leului. 88% dintre analiști se așteaptă ca moneda națională să piardă din valoare. Valoarea medie anticipată a cursului pentru următoarele 6 luni este de 5,04 lei/euro, iar pentru 12 luni, media estimată ajunge la 5,09 lei/euro.

Scăderi sau stagnări a prețurilor pe piața imobiliară

În privința prețurilor proprietăților rezidențiale din mediul urban, 44% dintre analiști anticipează o scădere în următoarele 12 luni, în timp ce 38% se așteaptă la o stagnare. De asemenea, 38% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt corect evaluate, iar 25% cred că acestea sunt supraevaluate.

Context fiscal incert și riscuri economice majore

Declinul indicatorului de încredere reflectă îngrijorările privind politica fiscală din 2024, un factor esențial pentru evoluția economiei. În ciuda măsurilor adoptate până acum, impulsul fiscal nu a reușit să revigoreze economia, iar riscurile de decelerare și chiar de recesiune sunt tot mai evidente.

Această situație complexă accentuează necesitatea unor măsuri eficiente de consolidare fiscală și stabilitate economică, în contextul unei posibile depreciări a leului și a creșterii datoriei publice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O femeie își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Freepik
Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu

pixel