Curs valutar BNR: Leul are o evoluţie oscilantă iar aurul atinge un preţ record
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
În perioada analizată, pe segmentul seriei brute, scăderea a fost de 12,1%, aceasta fiind cauzată de procentele negative înregistrate în industria prelucrătoare (-13,4%), industria extractivă (-10,7%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,7%).
De asemenea, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a diminuat cu 12,8%, din ianuarie şi până la finele lunii septembrie, faţă de primele nouă luni din 2019, ca urmare a scăderilor din industria prelucrătoare (-13,9%), industria extractivă (-10,1%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,4%).
Franța dă LIBER la cumpărăturile de Crăciun. Totul cu o condiție
Potrivit sursei citate, în luna septembrie a acestui an, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 18,7%, datorită creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+22,8%) şi industria extractivă (+10,0%).
Pe de altă parte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3%, la nivel comparativ.
Datele INS arată că în prima lună de toamnă din 2020 producţia industrială, ca serie ajustată, a crescut faţă de august, cu 1,5%, ca efect al majorărilor consemnate în industria extractivă (+7,7 %) şi industria prelucrătoare (+2%). În schimb, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,3%.
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost în coborâre cu 0,1%, în această marjă fiind consemnate scăderi în industria extractivă (-8,9%), în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria prelucrătoare au crescut cu 0,7% şi, respectiv, cu 0,4%.
În aceeaşi perioadă analizată, producţia industrială (ca serie ajustată) a scăzut cu 2,8%, din cauza activităţilor raportate de cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-9,3%), industria prelucrătoare (-2%), şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,1%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...