Scădere puternică pe bursele europene. Piețele cuprinse de panică
Autor: Simona Haiduc | 24 mai 2023, 20:39
O scădere semnificativă
O scădere semnificativă
Bursele europene au încheiat în scădere sesiunea de tranzacționare de miercuri, în timp ce Wall Street a fost de asemenea pe roșu, pe fondul creșterii îngrijorărilor legate de o posibilă incapacitate de plată a SUA.

La Paris, indicele CAC 40 a terminat în scădere cu 1,70%, coborând la 7.253,46 puncte, ceea ce a însemnat a treia ședință consecutivă pe minus. Cotația britanică Footsie a cedat 1,75%, cea germană Dax 1,92%. Indicele EuroStoxx 50, FTSEurofirst 300 și Stoxx 600 au scăzut fiecare cu 1,81%.

La ora închiderii în Europa, Dow Jones a scăzut cu 0,78%, Standard & Poor's 500 cu 0,84%, iar Nasdaq cu 0,89%, toți cei trei indici îndreptându-se spre a doua ședință consecutivă de scădere. Toate principalele sectoare ale indicelui S&P-500 sunt pe roșu, cu cele mai accentuate scăderi în sectoarele sensibile din punct de vedere economic, precum cel financiar (-1,33%) și cel industrial (-1,06%).

Negocierile privind datoria SUA apasă, de asemenea, asupra indicilor. Potrivit lui Jamie Cox, director asociat la Harris Financial Group, pe măsură ce se apropie termenul limită de 1 iunie, piețele vor deveni mult mai nervoase dacă impasul dintre republicani și democrați privind creșterea plafonului de îndatorare va continua.

Investitorii așteaptă, de asemenea, publicarea, miercuri seară, a "minutelor" ședinței din 2-3 mai a Rezervei Federale americane (Fed), în speranța că vor primi unele indicații privind evoluția ratelor dobânzilor. Oficialii Fed, Neel Kashkari și Patrick Harker, au declarat recent că este posibil ca banca centrală americană să revină asupra țintei de inflație pe termen mediu de 2%, pe măsură ce creșterea prețurilor încetinește ușor.

VALORI ÎN EUROPA

Practic, toate segmentele importante ale piețelor bursiere din Europa au încheiat pe roșu, sectorul imobiliar (-2,99%) înregistrând cel mai mare declin, alături de sectoare ciclice precum cel al automobilelor (-2,42%) și cel al băncilor (-2,53%). Deutsche Bank și HSBC au scăzut cu 2,29% și, respectiv, 2,84%, deoarece CMA, autoritatea britanică pentru concurență și piețe, a suspectat aceste două bănci și alte trei din America de Nord de conivență pe piața obligațiunilor.

Sectorul bunurilor de lux, care a scăzut puternic marți din cauza luărilor de profit, a pierdut încă 1,74%, coborând la minimul ultimelor șapte săptămâni. LVMH (-2,0499%), Kering (-2,3579%), Richemont (-2,93%) și Burberry (-1,594%) au terminat pe roșu.

Pe plan corporativ, Marks & Spencer a urcat cu 12,93%, deoarece retailerul britanic a revenit la plata dividendelor și a raportat că redresarea sa începe să dea roade. Asigurătorul Aviva, pe de altă parte, a scăzut cu 5,87% după publicarea conturilor sale trimestriale, în timp ce Kingfisher a pierdut 2,55% după ce a anunțat o scădere a vânzărilor pentru cele trei luni până la sfârșitul lunii aprilie.

Grupul suedez de jocuri Embracer s-a prăbușit cu 44,82% după ce a anunțat eșecul unui parteneriat strategic și revizuirea în scădere a previziunilor sale de profit ajustat pentru întregul an.

PE WALL STREET

Kohl's, în creștere cu 6,23%, și Abercrombie & Fitch, în creștere cu 26,33%, s-au remarcat pe o piață în scădere după publicațiile lor financiare. Sectorul de retail a câștigat 0,13%.

Nvidia a scăzut cu 2,20% înainte de publicarea rezultatelor sale, așteptate după închiderea Wall Street, în timp ce Agilent Technologies s-a prăbușit cu 7,87% după ce și-a redus prognoza anuală.

INDICATORII ZILEI

Inflația prețurilor de consum din Marea Britanie a încetinit mai puțin decât se aștepta în aprilie (+8,7%), iar inflația de bază (+6,8%) a accelerat până la cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani. Sentimentul mediului de afaceri german, măsurat de indicele Ifo, s-a deteriorat în mai la 91,7, de la 93,4 în aprilie.

MONEDA

Dolarul, monedă de refugiu, a crescut cu 0,32%, atingând un maxim al ultimelor două luni față de un coș de valute de referință.

Euro a scăzut cu 0,1%, la 1,0757 dolari, în timp ce lira sterlină a cedat 0,35%, la 1,2367 dolari.

Dolarul neozeelandez scade cu -2,23%, afectat de decizia surprinzătoare a băncii centrale din Noua Zeelandă de a pune capăt ciclului de înăsprire monetară, după ce a majorat dobânda cheie la un maxim al ultimilor 14 ani de 5,5%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Primii 12 mari datornici la bugetul de stat

Conform datelor ANAF la ora actuală există cel puțin 12...

Budăi: Reforma pensiilor speciale nu este în impas

Joi, Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că...

Crossuri externe