Scandal în Germania din cauza unor prime pentru șomeri

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Guvernul vrea să plătească un bonus de 1.000 de euro pentru șomerii care și-au găsit de muncă de mai bine de un an. Proiectul a iscat un adevărat scandal în Germania.

În mica lume a politicii berlineze, oponenții au definit prima ”nu mai lâncezi”. Dar denumirea oficială este „bonus de repornire”. În urmă cu opt zile, guvernul german a anunțat introducerea unui bonus de 1.000 de euro pentru șomerii care lucrează de mai bine de un an. De precizat că indemnizația de șomaj pornește, în Germania, de la 563 de euro pe lună pentru o singură persoană. 

Propus de un institut de cercetare și apărat de ministrul Economiei, Robert Habeck, acest bonus de 1.000 de euro are ca scop compensarea pierderii ajutoarelor care se acordă pentru șomaj, pentru întreținerea familiei sau a locuinței, odată cu revenirea la muncă.

În ceea ce privește venitul net, interesul de a lucra din nou poate fi într-adevăr scăzut pentru cei cu venituri mici sau pentru lucrătorii cu jumătăți de normă. 

O înăsprire a sancțiunilor

Sunt prevăzute însă și sancțiuni pentru cei care nu respectă normele de acordare a acestui bonus. Astfel, dacă în perioada de șomaj au refuzat vreun loc de muncă recomandat de serviciile de specialitate sau nu s-au dus la vreun interviu stabilit de instituțiile respective, prima scade cu 30% pentru trei luni.

Și a izbucnit scandalul. ”Acest bonus de 1.000 de euro este un afront pur și simplu pentru toți cei care au muncit ani de zile. Guvernul pune în pericol pacea socială”, a venit reacția lui Martin Huber, secretar general al Uniunii Sociale Creștine (CSU), Martin Huber, la tabloidul „Bild”. 

În Bundestag, deputații majoritari s-au arătat destul de rezervați, atât cei din Partidului Social Democrat (SPD), cât și din cel al Verzilor și ai Partidului Liberal. Criticat din toate părțile, cancelarul Olaf Scholz a apărat slab ideea. Bonusul „s-ar putea să nu fie util. Dar nici rău nu face”, a declarat el pentru postul de televiziune RTL.

Ar putea face diferența

Economiștii sunt împărțiți. „Acest bonus ar putea fi o pârghie. Studiile au arătat că stimulentele financiare au un anumit efect, mai ales în rândul persoanelor care au fost mult timp șomeri”, spune profesorul Andreas Peichl de la institutul de cercetare economică Ifo.

„Bonusul se plătește după un an de angajare. Este un morcov la un orizont îndepărtat, care oferă puține stimulente”, consideră profesorul Gerhard Bosch, specialist pe piața muncii la Universitatea din Duisburg-Essen. În opinia lui, 1000 de euro este o sumă care i-ar putea determina pe unii să renunțe la viața de șomer, mai sărăcioasă, dar extrem de comodă. Și ar putea face diferența între cei care doresc cu adevărat să lucreze și ceilalți”, a adăugat el. 

Ar fi nedrept!

Pe de altă parte, experții precizează că bonusul este profitabil pentru Stat, în măsura în care cei 1.000 de euro se vor recupera rapid prin sistarea plăților ajutorului de șomaj și a altor plăți, dar și din impozitele și contribuțiile noilor angajați. 

Totuși, se pare că proiectul nu va trece. „Oamenii cu venituri mici ar putea considera că este nedrept ca cei care au stat în șomaj o perioadă lungă să primească acum stimulente financiare suplimentare pentru că au revenit la muncă, , în timp ce ei nu beneficiază de nimic”, explică Andreas Peichl. Indignarea acestor angajați ar putea „submina imaginea statului social”, adaugă Gerhard Bosch.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

România are aprobată prima tranșă
TVA
Așa prăbușiri mai rar!
O importanta linie de cale ferată va fi disponibila pentru călători
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
ASF trebuie să mai lucreze pe text

Noi obligații pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară

ASF urmează să fie desemnată să transmită date...

pexels.com
Sebastian Burduja
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Sebastian Burduja
Rulmentul / sursa foto: Facebook @OAR Concursuri
Bulgarii sunt deciși că adopte moneda unică europeană / Foto: Freepik
Cipuri / sursa foto: Freepik.com
La cumpărături
Comisia Europeană
Gigantul de lux LVMH
Wizz Air
Contribuțiile sociale sunt mult peste media OECD
Industrie / FOTO: Freepik

Prețul cuprului pare determinat să doboare toate recordurile

Această perspectivă pozitivă este atribuită confluenței...

Bani / FOTO: Freepik
Luca de Meo / FOTO: Wikipedia

Renault îndeamnă la cooperare cu producătorii chinezi

Șeful Renault, Luca de Meo, a cerut marți industriei de...

Apă curgătoare / FOTO: Freepik

Alertă maximă privind calitatea apelor dulci din Europa

Doar puțin peste o treime din apele de suprafață ale...

Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu

pixel