Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Potrivit surselor, administrația americană se pregătește să înceapă negocierile cu statele aliate pentru mmodificarea notei de plată pe care acestea le achită. Dacă principiul ”costul plus 50%” va fi aplicat, țările vizate ar trebui să plătească de cinci sau șase ori mai mult decât o fac în momentul de față. Principalele vizate sunt Germania și Japonia, președintele Trump exprimându-și de mai multe ori nemulțumirea că țări bogate beneficiază de securitatea oferită de trupele americane, fără să plătească pentru asta.
Deja Donald Trump a obținut un acord mai favorabil în această direcție cu Coreea de Sud, țară în care staționează 28.000 de soldați ai Statelor Unite. Intenția președintelui provoacă temeri chiar în rândul oficialilor administrației americane, aceștia susținând că ar fi u semnal foarte prost privind angajamentul SUA de a-și sprijini aliații.
Citește și: Trump face bani cu US Army. Ce țară a trebuit să plătească
În al doilea rând, ar provoca reacții negative în rândul populației unor țări deja ostile prezenței militare americane, mai ales în Japonia și Germania. ”Dacă răstorni bolovanul și vezi ce mișună pe acolo, trebuie să fii pregătit pentru asta. Vom vedea dezbateri interne în jurul acestor baze militare dacă vom redeschide discuția”, a declarat MacKenzie Eaglen, expert în politici de apărare la American Enterprise Institute.
Pe de altă parte, România ar putea fi scutită de costuri prea mari, întrucât nu intră în categoria țărilor bogate care să-și permită costuri militare foarte mari și ar putea beneficia de o reducere preconizată pentru țările a căror politică externă este apropiată de cea a Statelor Unite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...