Cei 1.200 de angajați de la mina subterană de cupru Mount Isa, din nord-vestul statului australian Queensland, au fost anunțat că producția va înceta în a doua jumătate a anului 2025, deoarece operațiunile nu mai sunt viabile.
„Știm că această decizie va fi dezamăgitoare pentru personalul nostru, furnizorii noștri și comunitatea Mount Isa”, a declarat Sam Strohmayr, director de operațiuni al activelor de zinc ale Glencore din Australia. "Realitatea este că minele au un început, un mijloc și un sfârșit. Și, din păcate, după 60 de ani de exploatare, operațiunile subterane din mina Mont Isa au ajuns acum la acest sfârșit de drum".
Mount Isa Mines este unul dintre cei mai mari producători de cupru din Australia și un angajator important în orașul Outback cu același nume, care are o populație de peste 22.000 de locuitori. Australian Workers Union a cerut Glencore să găsească noi oportunități pentru lucrătorii și guvernului statului Queensland să accelereze aprobarea noilor mine în regiune.
În acest context, prețurile la cupru au crescut, miercuri, stimulate atât de anunțul Glencore privind închiderea minei Mont Isa, cât și speranțele legate de o creștere a cererii înainte de publicarea unor importante date statistice în China.
Astfel, la Bursa de Metale din Londra (LME), cuprul pentru trei luni a câștigat, în primele ore de tranzacționare, 0,5% până la 8.008 USD pe tonă, iar cel mai tranzacționat contract de cupru din noiembrie la Bursa de Futures din Shanghai a crescut cu 0,5%, la 66.530 de yuani (9.100,61 dolari) pe tonă.
China, cel mai mare consumator de metale din lume, urmează să publice, astăzi, date privind PIB-ul, care, potrivit analiștilor, vor confirma încetinirea creșterii economice a țării în trimestrul trei, până la aproximativ 4,4%. Investitorii sunt însă de părere că măsurile sporite de stimulare a activităților economice adoptate de Beijing au îmbunătățit lucrurile, astfel că există mari șansa să fie atinsă ținta de creștere pe întregul an.
Cererea de cupru a fost robustă, susținută de un consum puternic din sectorul energiei regenerabile și al infrastructurii. În același timp, aluminiul LME a crescut cu 0,4% la 2.186,50 USD pe tonă, staniul a crescut cu 0,2% la 25.842 USD, zincul a crescut cu 0,8% la 2.440,50 USD, plumbul a crescut cu 0,9% la 2.097 USD, iar nichelul a crescut cu 0,6% la 18.705 USD.
Citește și Cuprul a intrat în dizgrația investitorilor. Prețurile s-au prăbușit
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Într-o mișcare istorică,...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...