Se întâmplă în Elveția: Au prea mulți bani și vor să restituie o parte locuitorilor

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Bazel / FOTO: Wikipedia
Bazel / FOTO: Wikipedia
O situație financiară de invidiat. Cantonul Basel-Stadt din Elveția, situat la granița cu Franța și Germania, înregistrează de aproximativ un deceniu un excedent bugetar record. 

Situația este atât de favorabilă, încât autoritățile locale intenționează să ramburseze o parte din impozitele plătite de cei 200.000 de locuitori, relatează presa locală. La sfârșitul lunii octombrie, Marele Consiliu al Cantonului a votat o moțiune prin care solicită guvernului local să pregătească o lege în acest sens.

Un excedent impresionant acumulat în zece ani

Între 2012 și 2022, cantonul Basel-Stadt a acumulat un excedent de 3,07 miliarde de franci elvețieni (3,29 miliarde de euro). La sfârșitul anului 2022, rata sa de îndatorare era negativă, situându-se la -6,7%. Chiar și după reducerea impozitelor aprobată prin referendum în 2023, Basel-Stadt continuă să acumuleze surplusuri bugetare semnificative. În septembrie, cantonul a prognozat un excedent de 106 milioane de franci elvețieni (114 milioane de euro) pentru anul 2024, depășind estimarea inițială de 73 de milioane (78 milioane de euro) făcută în timpul adoptării bugetului.

2,5 miliarde de franci elvețieni de rambursat

Moțiunea adoptată propune ca 80% din excedentul anual al conturilor publice să fie returnat contribuabililor, păstrând în același timp o marjă de manevră financiară. Rambursările ar urma să fie efectuate doar în anii în care rata de îndatorare a cantonului este negativă. De această măsură ar beneficia exclusiv persoanele fizice, nu și companiile, și s-ar concretiza sub forma unui credit fiscal, proporțional cu cota de impozitare a contribuabilului în anul în care a fost generat excedentul rambursat.

Având în vedere un excedent anual mediu de 313,3 milioane de franci elvețieni (336 milioane de euro) între 2012 și 2022, guvernul local estimează că locuitorilor li s-ar putea rambursa anual aproximativ 250 de milioane de franci elvețieni (268 milioane de euro) pentru această perioadă de zece ani. Ceea ce ar însemna, în medie, o sumă de 2535 de franci elvețieni (2719 euro) pe an pentru fiecare contribuabil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel