Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
”Tehnologia în fața unei mari tranziții”, acesta a fost titlul unuia dintre panelurile desfășurate joi. Parte la aceste discuții a fost și CEO-ul Vodafone România, Achilleas Kanaris, care a abordat această temă din perspectiva telecomunicațiilor.
El a și-a exprimat îngrijorarea asupra faptului că, față de marile puteri ale lumii, Europa se află în dezavantaj în ceea ce privește dezvoltarea acestei componente vitale pentru viitorul telecomunicațiilor, subliniind că ”că lacuna noastră între competitivitatea Europei versus cea a Statelor Unite și a Chinei crește din ce în ce mai mare” și că ”nu avem acest lux al timpului”.
Ținând cont că anul acesta este fundamental pentru a recupera din progresul tehnologic, CEO-ul Vodafone România a enumerat trei aspecte importante asupra cărora autoritățile ar trebui să insiste.
”Numărul unu, reglementarea. În sectorul telecomunicațiilor în Europa, în anii 90 și la începutul anilor 2000, practic, aici se afla perla coroanei din punct de vedere global. În acest moment, din păcate, suntem departe de SUA și China și dacă ne uităm la situația afacerilor europene, operațiunile și cifra de afaceri din telecomunicații au căzut cu peste 50%, cu excepția unui singur jucător, unde 80% dintre acționari provin, de fapt, din statele unite, nu din Europa.
Pe de o parte ni se cere să investim mai mult în 5G, pe de altă parte, există multe suprareglementări care nu permit sectorului să se consolideze. Rezultatul este că avem peste 180 de operatori în Europa, versus 3 operatori în SUA și 3 în China.
Un al doilea aspect de care mă tem este suprareglementarea cu privire la inteligența artificială. În SUA există abordarea de a îmbrățișa această revoluție, în Europa, pe de altă parte, există senzația că se va întâmpla ceva rău și trebuie să prevenim acest lucru, așa că nu putem vedea schimbări semnificative, dacă nu se schimbă mentalitatea.
Din păcate avem o strategie de industrializare foarte fragmentată și incoerentă. Teama noastră este că vom cheltui acești bani europeni în prea multe direcții, în prea multe sectoare care nu vor aduce un câștig Europei.
O altă problemă se leagă de educație, avem într-adevăr instituții educaționale foarte puternice nu doar în România dar și în alte piețe europene dar dacă compari modalitatea în care aceste instituții educaționale continuă să funcționeze în Europa, versus cele pe care le-am văzut în SUA. Din păcate ele sunt foarte deconectate de sectorul privat, unde investițiile în jurul inovației nu sunt legate direct de nevoile companiilor, așadar există o nevoie de a aduce companiile mai aproape de sistemul educațional și să există o abordare mai coerentă de resurse umane care să aducă o contribuție pe partea de inovare în sectorul privat”, a conchis CEO-ul Vodafone România, Achilleas Kanaris.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...