Conducta se întinde pe o lungime de 170 de kilometri, de la orașul sârbesc Nis până la periferia Sofiei, capitala Bulgariei, având o capacitate anuală de 1,8 miliarde de metri cubi. Aceasta ar putea acoperi până la 60% din consumul Serbiei.
Noua legătură va permite Serbiei să acceseze surse alternative de aprovizionare cu gaze din Grecia sau Azerbaidjan, oferind în același timp Bulgariei acces la gaze din Europa de Vest sau din Marea Adriatică.
Președintele sârb Aleksandar Vucic, președintele bulgar Rumen Radev și președintele azer Ilham Aliyev au participat duminică la ceremonia de deschidere de la Nis după ce lucrările la acest proiect au început în februarie.
În urmă cu două zile, premierul bulgar, Nikolay Denkov, şi ministrul Energiei, Rumen Radev, au inspectat interconectorul de gaze Bulgaria-Serbia, precum şi staţia de măsurare de la Kalotina, transmite BTA.
Cei doi oficiali au fost însoţiţi de directorul general al operatorului de transport Bulgartransgaz, Vladimir Malinov.
Premierul bulgar a subliniat faptul că acest interconector va asigura acces la sursele de gaze din Europa Occidentală via o nouă rută în timp ce Serbia va dobândi acces la terminalele GNL din regiune şi la coridorul sudic al gazelor.
Interconectorul de gaze Bulgaria-Serbia este o conductă cu o lungime de 170 de kilometri între Novi Iskar, în apropiere de Sofia, şi oraşul Nis din Serbia. Datorită acestei conducte va putea fi transportată o cantitate de 1,8 miliarde metri cubi de gaze pe an, în prima fază.
Premierul Denkov a subliniat că acest interconector va permite Bulgariei să primească gaze naturale din Vest, în situaţii de criză, şi oferă diversitate şi oportunităţi. "Ceea ce face practic interconectorul Bulgaria-Serbia este să ajute Serbia să aibă siguranţa că, dacă se întâmplă ceva cu South Stream, are o alternativă. Vă amintiţi ce s-a întâmplat anul trecut cu noi. Ei pot cumpăra gaze lichefiate din alte surse, asta le oferă alternative", a spus Denkov.
Directorul Bulgartransgaz a spus că interconectorul dă Bulgariei acces la terminalele GNL din Croaţia precum şi la cea mai mare piaţă de BNL din Austria, de la Baumgarten.
Potrivit lui Malinov, interconectorul va aduce beneficii şi pentru Bulgartransgaz. A fost rezervată deja capacitate pentru decembrie pe direcţia Bulgaria-Serbia, pentru cantităţi mici de gaze. Începând din luna ianuarie 2024, o capacitate pentru aproximativ 4,5 milioane metri cubi pe zi pe direcţia Bulgaria-Serbia este deja rezervată în proporţie de 40%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...