Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
O modificare importantă este cea care privește pachetul minimal de servicii care se acordă persoanelor neasigurate. Acesta va fi completat cu serviciile medicale acordate de medicii de familie, ceea ce înseamnă că și cei neasigurați vor putea beneficia de asistenţa medicală primară în cabinetele medicilor de familie.
Ordonanța modifică pachetul minimal de servicii care se acordă persoanelor care nu fac dovada calităţii de asigurat, prevăzut de Legea nr. 95/2006, şi îl va completa cu servicii medicale în asistența medicală primară acordate de medicii de familie.
În acest mod se va face, potrivit notei de fundamentare a proiectului, “alinierea cu pachetul de servicii de bază în asistenţa medicală primară acordat persoanelor asigurate”.
Mai exact, când vine vorba despre cei care nu sunt asigurați, serviciile medicale în asistența medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii vor fi aceleași cu cele cuprinse în pachetul de servicii de bază, cu excepția serviciilor adiționale şi a unora dintre activităţile de suport. Aceste servicii vor fi stabilite prin contractul-cadru şi normele de aplicare a acestuia.
În nota de fundametare a ordonanței se spune, printre altele, că: ”Proiectul de act normativ reglementează modificarea pachetul minimal de servicii care se acordă persoanelor care nu fac dovada calităţii de asigurat, prevăzut de Legea nr. 95/2006, şi care va fi completat cu servicii medicale în asistența medicală primară, acordate de medicii de familie, realizându-se astfel alinierea cu pachetul de servicii de bază în asistenţa medicală primară acordat persoanelor asigurate.
Pentru a putea beneficia de aceste noi servicii medicale în asistența medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii, persoanele care nu fac dovada calității de asigurat vor avea obligația să se înscrie, începând cu data publicării actului normativ, pe lista unui medic de familie. Astfel, cel puţin 2 milioane de persoane neasigurate vor fi înregistrate la furnizorii de asistenţă medicală primară (medicii de familie) pentru a beneficia de pachetul minimal de servicii în asistenţa medicală primară.
Fondurile necesare pentru plata acestor noi servicii medicale în asistență medicală primară acordate persoanelor care nu fac dovada calității de asigurat se vor suportă prin transferuri de la bugetul de stat către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
Prin proiectul de act normativ se mai prevede faptul că, prin contractul-cadru şi normele de aplicare a acestuia va fi stabilit conținutul pachetului minimal de servicii, precum și modalitatea de plată a serviciilor medicale în asistența medicală primară cuprinse în acest pachet.
Se propune clarificarea definiției preţului de referinţă, preț utilizat în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru plata unor servicii medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, potrivit politicii de preţuri a Ministerului Sănătăţii, prin reglementarea condițiilor utilizării acestuia în cadrul contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate”.
Totodată persoanele neasigurate, dar care sunt înscrise pe lista unui medic de familie, vor trebui să se reînscrie pe lista aceluiași medic de familie sau a unui alt medic de familie, în mod liber ales, după cum scrie în proiect.
Persoanele care nu fac dovada calității de asigurat înscrise pe lista unui medic de familie vor putea să îşi schimbe medicul de familie ales numai după expirarea a cel puţin șase luni de la data înscrierii pe lista acestuia.
În prezent, după cum apare în Legea 95/2006, persoanele care nu fac dovada calității de asigurat beneficiază de servicii medicale, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, prevăzut de prezenta lege, și de alocația de hrană astfel cum a fost stabilită.
Apoi, potrivit regulilor actuale, pachetul minimal de servicii cuprinde servicii de îngrijire a sănătății, medicamente și materiale sanitare numai în cazul urgențelor medico-chirurgicale și al bolilor cu potențial endemo-epidemic, monitorizarea evoluției sarcinii și a lăuzei, servicii de planificare familială, servicii de prevenție și îngrijiri de asistență medicală comunitară și se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
Citește și: Ce servicii medicale primești dacă nu ești asigurat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...