Sistemul bancar din România, amenințat? Sfatul lui Dan Suciu (BNR) pentru cetăţeni

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Curs valutar
Curs valutar
Cât de expus este sistemul financiar din România, cât de expuse sunt bănicile din România pe Rusia, pe ceea ce se întâmplă acum în Rusia? O întrebare la care a răspuns Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale Române.

”Am făcut o analiză zilele trecute în legătură cu această situație. Relațiile sunt extrem de puține și expunerile sunt aproape nesemnificative din perspectiva stabilității sistemului financiar și bancar românesc. 

Atât în ceea ce privește relații cu sistemul bancar din Rusia, cât și în ceea ce privește relațiile cu sistemul bancar din Ucraina. Relațiile sunt extrem de slabe, expunerile foarte mici. Prin urmare, nu întrevedem, din punctul acesta de vedere, nici un risc”, a asigurat oficialul BNR pentru Digi24. 

Cum va evolua inflația

Întrebat ce se va întâmpla cu inflația dacă lucrurile vor evolua într-un scenariu nedorit, Dan Suciu a spus că, deocamdată este greu de anticipat.

”Este greu de spus, pentru că, dacă lucrurile o vor lua într-o direcție necunocută, un eventual risc se va duce, mai degrabă, pe creștere economică și pot fi afectate toate economiile europene, nu doar cea a României, într-o situație de război. Nu ar aduce presiuni inflaționiste suplimentare, dar depinde, foarte mult de ceea ce se întâmplă, pe de altă parte, cu prețurile pe energie. Pentru că inflația în România a venit exclusiv pe prețurile pe energie, carburanți, gaze, energie electrică. Din acest punct de vedere există riscuri. 

Ceea ce putem spune cu certitudine este că, într-adevăr, zona de incertitudine și de impredictibilitate este, poate mai mult ca niciodată, atât de mare, încât este greu de făcut o prognoză, în acest moment. Evident că sunt multe necunoscute în joc”, a adăugat purtătorul de cuvânt al BNR. 

Ce le recomandați oamenilor, să meargă să își scoată banii, ce să facă? 

”Nu, nu este cazul”, a asigurat Dan Suciu. El a explicat că ”sistemul financiar este stabil, nu există conexiuni care să îl perturbe. Volatilitatea care există în piață, evident că se manifestă, dar suntem pe stabilitate și avem toate instrumentele să ținem lucrurile sub control. 

Bani în bancomate sunt, suntem pregătiți să completăm aceste bancomate împreună cu sectorul bancar din România. Asta în cazul în care va fi nevoie. Deocamdată, nu avem o presiune semnificativă din punctul aceasta de vedere”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări
Gazprom

pixel