Bitcoin, spre pragul de 100.000 USD: Ce schimbări aduce noul val de optimism cripto
Bitcoin, cea mai mare...
Slovacia și Ungaria au intensificat presiunile asupra Kievului după ce săptămâna trecută au declarat că au încetat să mai primească petrol de la Lukoil prin Ucraina. Ungaria primește anual 2 milioane de tone de petrol de la grupul rus, aproximativ o treime din totalul importurilor sale de petrol, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, conform Reuters.
„Am vorbit ieri cu ministrul ucrainean de externe, care a spus că permite trecerea oricărui transfer de petrol, și că nu este adevărat”, a declarat Szijjarto reporterilor în timp ce se afla la Bruxelles.
Cele două țări au inițiat acum o consultare cu Comisia Europeană, a spus el. „Comisia are la dispoziție trei zile pentru a executa solicitarea noastră, după care vom aduce problema în instanță”.
Szijjarto a declarat că, în cazul în care procedura de consultare nu va da rezultate, Ungaria și Slovacia vor sesiza în schimb o instanță internațională la alegerea lor.
Rusia continuă să furnizeze gaze naturale și petrol Ungariei și Slovaciei, prin Ucraina, în ciuda războiului din această țară și a sancțiunilor UE existente asupra țițeiului rusesc.
Aceste țări beneficiază de derogări de la sancțiunile privind petrolul pentru a le acorda mai mult timp pentru a trece la surse alternative de aprovizionare.
Atât Slovacia, cât și Ungaria furnizează, de asemenea, energie Ucrainei. Szijjarto a declarat că Ungaria a furnizat luna trecută 42% din importurile ucrainene de energie electrică.
Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a declarat la sfârșitul săptămânii că țara sa a contribuit la aprovizionarea cu motorină a Ucrainei, criticând sancțiunile și a afirmat că Slovacia nu va fi „ostatică” a relațiilor dintre Ucraina și Rusia.
Luni, ministrul slovac de externe Juraj Blanar a reiterat unele dintre comentariile lui Fico, afirmând că sancțiunea a avut un impact mai mare asupra Slovaciei și UE decât asupra Rusiei însăși.
Interdicția Ucrainei nu îi afectează pe ceilalți exportatori de petrol ruși, al căror petrol este încă autorizat să tranziteze Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bitcoin, cea mai mare...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...