Soluția Poloniei pentru a stopa creșterea prețurilor de sărbători

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
În magazin / FOTO: Freepik
În magazin / FOTO: Freepik
Polonia este un exemplu de intervenție rapidă a statului într-o economie afectată de inflație și dezechilibre sezoniere.

Guvernul polonez a luat o măsură neobișnuită pentru a combate explozia prețurilor la unt: 1.000 de tone de unt vor fi scoase la licitație din rezervele strategice. Decizia vine pe fondul unei creșteri semnificative a prețurilor înainte de sezonul sărbătorilor.

Licitație pentru 1.000 de tone de unt

Agenția care gestionează rezervele strategice ale Poloniei (RARS) a anunțat marți organizarea unei licitații pentru vânzarea a 1.000 de tone de unt congelat, cu scopul de a stabiliza prețurile. Untul va fi oferit în blocuri de 25 de kilograme, la un preț minim de 23,38 zloți (aproximativ 6,98 dolari) pe kilogram, fără TVA.

"Intervenția RARS ar trebui să contribuie la stabilizarea prețurilor la unt pe piață," se arată în comunicatul agenției. Produsele provin din rezervele alimentare ale statului, fiind o soluție de ultimă oră pentru a limita presiunea asupra consumatorilor înainte de perioada sărbătorilor.

Prețuri record la unt în Europa

Prețul untului a atins valori record în ultimele luni în întreaga Europă, fenomen care îi afectează grav pe bucătari, cofetari și consumatorii casnici. În Polonia, situația este și mai tensionată: prețul untului a crescut cu 22% în luna octombrie, în condițiile în care rata generală a inflației a fost de 5%.

Specialiștii explică această situație prin mai mulți factori: cererea tot mai mare de unt, stocurile limitate și preferința procesatorilor de lactate de a utiliza laptele pentru produse mai profitabile, precum brânzeturile.

Pentru stabilizarea pieței

Creșterea abruptă a prețurilor a determinat guvernul de la Varșovia să intervină direct pe piață. Această decizie reflectă o strategie de contracarare a efectelor inflației și de sprijinire a populației în perioada sărbătorilor de iarnă, când cererea pentru produse alimentare esențiale, precum untul, crește semnificativ.

"Licitația are ca scop evitarea escaladării prețurilor și asigurarea accesului la produse de bază pentru consumatori," a declarat RARS.

Efecte așteptate înainte de sărbători

Autoritățile speră că măsura va stabiliza piața și va reduce presiunea asupra gospodăriilor și industriei alimentare. Cu toate acestea, analiștii atrag atenția că problema stocurilor limitate și a prioritizării altor produse de către procesatorii de lactate ar putea menține tensiunile pe piață și în lunile următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă

pixel