Spionii care află toate secretele Rusiei. Lucrează pentru NATO

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
NATO va primi informații extrem de exacte
NATO va primi informații extrem de exacte
Alianța Nord-Atlantică intenționează să desfășoare în Europa drone modernizate Global Hawk care, precum un spion bine antrenat, vor putea observa situația din țările vecine, în special ce se întâmplă în adâncul teritoriului Rusiei. Astfel, cele 29 de state membre NATO vor putea înțelege ce anume pune la cale conducerea de la Kremlin, afirmă publicația norvegiană VG.

”Aparatele vor survola țările Alianțe. În același timp însă, dronele vor putea privi mult dincolo de granițele NATO. Prin urmare, vom putea intra în posesia unor informații foarte prețioase despre ce se petrece, de fapt, acolo”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Două drone, care reprezintă o versiune perfecționată a aparatului fără pilot Global Hawk, sunt testate, în prezent, în Sicilia.

În cursul acestui an, în Italia vor fi deplasate alte trei asemenea drone. În total, Alianța a cumpărat cinci aparate. După toate probabilitățile, după numeroase teste, noul sistem de strângere de informații și supraveghere va intra în acțiune în 2022.

Dronele pot rămâne în aer 30 de ore fără alimentare. De la o altitudine de 18 kilometri, dispozitivele radar și senzorii ale acestor aparatee vor transmiste imagini clare a ceea ce se petrece la sol. Piloții vor rămâne la bazele din Sicilia și vor lucra în schimburi de câte patru-șase ore. Decolând din Italia, dronele vor ajunge în doar câteva ore la Finnmark, în Norvegia, de unde vor monitorizare, de la înălțime, teritoriile din jur pe o rază de 200 de kilometri.

Citește și Drone de luptă cât vezi cu ochii. China nu se joacă

Jens Stoltenberg spune că dronele NATO oferă Alianței un avantaj unic. Nici Rusia, nici China nu dispun de avioane care să lucreze de la o asemenea altitudine. ”Statele Unite sunt singura țară din lume care au așa ceva”, a adăugat șeful NATO, precizând că, ”dacă am fi avut așa ceva în 2014, când Rusia a folosit forța împotriva Ucrainei și a anexat Crimeea, am fi deținut informații mai precise”.

Publicația VG precizează că toate fotografiile realizate de drone vor fi stocate într-o arhivă, pentru ca, ulterior, să fie comparate cu imagini mai proaspete, identificând, astfel, diferențele. În acest scop, NATO va folosi inteligența artificială, pentru operativitate. ”Spre deosebire de fotografiile de satelit, imaginile de radar și senzori nu depind de vreme și întuneric. În plus, informațiile vor fi trimise tuturor celor 29 de state NATO”, subliniază VG.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik

pixel