FT: Spionii ruși au reluat cumpărarea de scule din Germania

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Rețelele de spionaj ale Rusiei se regenerează / Ilustrație: Oana Pavelescu / DCBusiness
Rețelele de spionaj ale Rusiei se regenerează / Ilustrație: Oana Pavelescu / DCBusiness
Companii cu legături la o rețea rusă de spionaj au reluat cumpărarea de utilaje de la un producător german de scule - la doar câteva luni după ce producătorul a fost avertizat cu privire la vânzările către aceeași rețea de contrabandă, arată Financial Times.

Analizele efectuate de Financial Times au stabilit că Heller Tools, un grup cu sediul în Dinklage, fondat în secolul al XIX-lea, a vândut un total de 1,2 milioane de dolari de burghie și alte unelte unor companii legate de așa-numita operațiune de contrabandă Serniya.

Potrivit Departamentului de Justiție al SUA, rețeaua Serniya a fost înființată sub conducerea serviciilor de informații ruse pentru a eluda sancțiunile UE și SUA și pentru a obține echipamente pentru industria de apărare rusă.

Problemele europenilor

Cazul subliniază dificultățile cu care se confruntă UE în combaterea aprovizionării Rusiei cu bunuri esențiale din Europa.

Dosarele rusești arată că Heller a declarat vânzări în valoare de 860.000 de dolari către o societate din Moscova numită Trading House Treydtuls, care are legătură cu rețeaua Serniya, între începutul invaziei la scară largă a Ucrainei și iunie 2023. FT a raportat pentru prima dată despre această rețea de cumpărare în mai 2023.

Înregistrările vamale arată că exporturile Heller către Treydtuls s-au oprit în iunie 2023, la scurt timp după ce FT a abordat compania cu întrebări privind comerțul său cu Treydtuls. Până în septembrie, însă, Heller a început să vândă mărfuri unei alte firme rusești, numită Tireks. Această societate, care a mai cumpărat bunuri în valoare de 300.000 USD de la Heller, a fost înființată în iunie de un bărbat care fusese angajat al Treydtuls.

Heller a declarat că a respectat „toate cerințele legale”

„Atunci când exportăm în alte țări, verificăm în general dacă clienții se află pe listele de sancțiuni sau dacă se comportă în conformitate cu legea”, a declarat Henning Warrink, directorul executiv al Heller. „Dacă avem cunoștință că societățile se află pe listele de sancțiuni sau încalcă cerințele legale, vom întrerupe imediat relația de afaceri sau nu vom intra deloc într-o relație de afaceri și nu vom livra nicio marfă acolo.”

Uneltele de construcții vândute de Heller, cum ar fi ferăstraiele și burghiile pentru oțel sau zidărie, nu au fost incluse pe listele UE de control al exporturilor până în decembrie 2023, după vânzările către Tireks. Acestea au fost adăugate deoarece ar putea „contribui în special la consolidarea capacităților industriale rusești”.

FT a dezvăluit anterior legăturile lui Treydtuls cu compania rusă Robin Trade, pe care anchetatorii americani au descris-o ca fiind un paravan pentru Serniya Engineering, compania din centrul rețelei. Atât Robin Trade, cât și Treydtuls erau deținute de un om de afaceri pe nume Alexey Zibyrov.

Serniya Engineering și Robin Trade au fost incluse pe lista de sancțiuni a UE în urma invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022. Printre clienții rețelei Serniya se numără Ministerul Apărării, conglomeratul de stat pentru apărare Rostec și Rosatom, gigantul de stat în domeniul energiei atomice. Treydtuls și Tireks nu au fost listate.

Firul roșu

Artem Klimenko, un fost acționar și angajat al Treydtuls, este proprietarul Tireks. Klimenko a declarat că nu a avut nicio relație cu rețeaua Serniya și că Zibyrov a fost doar un partener tăcut în Treydtuls.

El a declarat pentru FT că a început Tireks pentru a face „tabula rasa” după ce i s-a spus că celelalte afaceri ale lui Zibyrov în domeniul echipamentelor de telecomunicații deveniseră „toxice”. Instrumentele „au fost vândute numai prin rețele specializate de bricolaj și exclusiv în scopuri pașnice”, a spus Klimenko.

Zibyrov a spus: „De fapt, Klimenko nu are nimic de-a face cu afacerile cu echipamente de telecomunicații. Afacerea sa este legată exclusiv de unelte și accesorii de construcție pentru uz personal”.

Cu toate acestea, Klimenko a preluat de la Zibyrov funcția de director executiv al unei companii ruse de import la scurt timp după sancționarea Robin Trade în 2022. Această altă societate, Finch Impex, a importat de atunci bunuri în valoare de 2,2 milioane de dolari, în mare parte din Taiwan și China.

Importurile Finch Impex includ piese pentru osciloscoape și analizoare de spectru. Aliații Ucrainei au pus aceste echipamente de laborator pe lista de „prioritate ridicată” a produselor cu export controlat.

Klimenko a declarat pentru FT că „nu dorește să apară în alte tranzacții în aceste domenii de activitate”.

Oficialii au comparat represiunea împotriva companiilor rusești cu un joc de-a șoarecele și pisica. Un oficial UE care lucrează la sancțiuni a declarat că este vital să se oprească fluxurile de la companiile europene și să se îmbunătățească diligența acestora. „Statele membre ar trebui să își intensifice cu adevărat punerea în aplicare”, a declarat oficialul. „Autoritățile și companiile ar trebui să își facă temele”.

Rețeaua

În 2022, Departamentul de Justiție al SUA a acuzat cinci persoane legate de Serniya că au conspirat pentru a procura tehnologii militare și cu dublă utilizare pentru companiile de apărare rusești.

Printre aceștia se numără Vadim Konoshchenok, care este suspectat că ar fi colonel FSB și a fost arestat de polițiștii de frontieră estonieni după ce a încercat să treacă în Rusia.

Potrivit Departamentului de Justiție al SUA, acesta a fost „oprit la frontiera estoniană cu 35 de tipuri diferite de semiconductori ... precum și mii de gloanțe de 6,5 mm fabricate în SUA, care sunt utilizate în puștile militare cu lunetă”.

Konoshchenok, care a fost extrădat în SUA, a pledat nevinovat la acuzațiile de încălcare a sancțiunilor americane și a controlului exporturilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Elena Cristian
Legume / Foto: Freepik

Abia intrată în vigoare, amnistia fiscală deja se modifică

Proiectul de ordin prevede amânarea și anularea unor...

Liderii europeni trebuie să gândească un plan de diversificare
Contor electric
Fotografie de la Aaron Kittredge: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/129112/
Banca Națională a României
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Investitii / Ilustrație: DCBusiness
Casa de marcat

Nouă obligație pentru comercianți, impusă de ANPC

 ANPC propune noi reglementări pentru informarea...

Netflix / Foto: Freepik

Netflix, parteneriat extins cu NBCUniversal

Netflix extinde parteneriatul cu NBCUniversal iar...

Sobă pe lemne / Foto: Freepik

Începe Rabla pentru sobe, a anunțat ministrul Mircea Fechet

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că în...

Kim Jong Un
Bitcoin / Foto: Freepik
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
Restaurant. Foto: Pexels.com
Covor / FOTO: https://pixabay.com/photos/vestibule-hall-door-carpet-blue-3542790/
Abces dentar / FOTO: Freepik

De ce apare abcesul dentar și cum îl recunoști?

Un abces dentar este o acumulare de puroi care poate...

Bundestag, Germania

FMI: De ce are nevoie Germania pentru a depăşi recesiunea

Germania are nevoie de reforme şi investiţii pentru a...

Rheinmetall

Rusia ar putea ataca fabrica Rheinmetall din Ucraina

Probabilitate confirmată de reprezentantul Kremlinului,...

Palatul CEC
Ghișeu bancar / Foto: Freepik

Dobânzile la creditele IFN: Limitele impuse

Legislația în vigoare reglementează strict dobânzile...

El este Zhang Yiming / FOTO: Captură ecran

Are 41 de ani și este cel mai bogat om de afaceri din China

Este vorba despre Zhang Yiming, a cărui avere este...

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
baraj. foto: pexels.com
Implantul cerebral realizat de Elon Musk vrea să facă persoanele paralizate să meargă și să redea orbilor vederea

pixel