Spitalul Județean din Sibiu nu are ser antiviperin

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Cel mai mare spittal din județul Sibiu nu are ser antiviperin
Cel mai mare spittal din județul Sibiu nu are ser antiviperin
În cel mai mare spital public din judeţul Sibiu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, nu există ser antiviperin, iar în cazul în care vine un pacient muşcat de viperă se caută acest ser să se aducă din alt oraş din ţară unde mai există antidotul, declară medicul şef al Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) din Spitalul Clinic Judeţean, dr. Constantin Roşca. 

"Dacă azi vine un caz, nu avem ce fac, decât tratament strict cu cortizon, adrenalină, perfuzare. Putem aduce din România ser antiviperin doar dacă un centru mare are şi să nu fie expirat", a explicat şeful UPU Sibiu, dr. Constantin Roşca. 

Potrivit sursei citate, cele două fiole cu ser antiviperin din spitalul din Sibiu au expirat în luna mai, deci nu mai pot fi administrate, lucru anunţat autorităţilor medicale de la Bucureşti. 

"De şase luni de zile noi am făcut atenţionările că se apropie perioada de expirare. (...) Ale noastre (fiolele n.r.) au expirat în luna mai şi demersurile sunt făcute din ianuarie", a mai spus dr. Constantin Roşca. 

Şeful UPU din Sibiu spune că niciun medic nu ar risca să administreze ser antiviperin expirat vreunui pacient, lucru confirmat şi de directorul spitalului, Cornel Benchea. 

Accesul românilor la medicamente și investigații. Ultima decizie a CNAS

Un băieţel de 10 ani a fost muşcat de o viperă luni, în judeţul Sibiu. În niciun spital din municipiul Sibiu nu există ser antiviperin, aşa că a fost adusă o fiolă din acest ser de la un spital din judeţul Alba. 

O fiolă de ser antiviperin costă peste 2.000 de euro, potrivit şefului UPU Sibiu. 

Nici dacă un pacient îşi cumpără fiole de ser antiviperin spre exemplu, din Ungaria, care nu sunt omologate în România, nu i se poate administra acesta la noi, în ţară, ci doar în Ungaria, spune dr. Constantin Roşca. 

Şeful UPU Sibiu spune că, dacă se organizează o licitaţie acum pentru cumpărarea de ser antiviperin, cel mai devreme acesta poate ajunge în spitale peste 6 luni, dacă nu există contestaţii, iar dacă există şi contestatari, atunci poate dura un an. 

Medicul sibian propune ca soluţie contractarea a doi furnizori de ser antiviperin, nu doar a unuia cum a fost până acum şi asigurarea unei rezerve de fiole care să nu fie expirate până la noi achiziţii. 

Un pacient muşcat de viperă are nevoie de serul antiviperin, altfel riscă să moară, să facă şoc anafilactic sau să facă complicaţii, potrivit şefului UPU Sibiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel