Sprijin de până la 200.000 de euro pentru această categorie de firme

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
InvestEU. Dumitru Nancu: Încercăm să mutăm presiunea de pe datoria publică a României pe bugetul Comisiei Europene
InvestEU. Dumitru Nancu: Încercăm să mutăm presiunea de pe datoria publică a României pe bugetul Comisiei Europene
Firmele din industria prelucrătoare ce vor include în planurile de investiţii componenta de economie circulară vor putea beneficia de o alocare financiară cuprinsă între 15.000 şi 200.000 de euro din partea statului, informează Ministerul Economiei, într-un comunicat transmis, vineri, Agerpres.

În acest context, ministerul de resort a publicat în transparenţă proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Mecanismului de acordare a sprijinului financiar de la bugetul de stat prin Programul de Tranziţie către Economia Circulară pentru industria prelucrătoare.

Potrivit sursei citate, proiectul urmăreşte atât dezvoltarea de sectoare industriale noi, cât şi revitalizarea sectoarelor industriale tradiţionale, prin procesarea şi utilizarea resurselor deja existente, a deşeurilor care au un impact negativ accentuat la nivel naţional, dar şi internaţional, raportat la teritoriile statelor cu care ne învecinăm.

"Economia circulară trebuie să fie un obiectiv de management pentru orice companie din România. Principiile promovate prin economia circulară generează un dublu efect, respectiv protejarea mediului şi plusvaloare pe lanţul economic. Pentru încurajarea unor astfel de planuri de management la nivelul companiilor, Ministerul Economiei a elaborat un mecanism de acordare a sprijinului financiar de la bugetul de stat prin Programul de Tranziţie către Economia Circulară pentru industria prelucrătoare. Toţi cei care depun proiecte de investiţii în care vor include componenta de economie circulară vor beneficia de sprijin financiar între 15.000 şi 200.000 de euro din partea statului", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Actul normativ stabileşte categoriile de activităţi care pot beneficia de finanţare, precum şi criteriile de eligibilitate care trebuie respectate.

Activităţile vizate se referă la: transfer tehnologic pentru consolidarea economiei circulare; dezvoltarea activităţilor de cercetare-inovare, proiectare ecologică a produselor şi serviciilor care să promoveze principiile economiei circulare; înfiinţarea şi/sau dotarea şi operarea de centre de reparaţii şi recondiţionare a bunurilor; dezvoltarea activităţilor de reciclare a deşeurilor etc.

În ceea ce priveşte finanţarea, suma maximă acordată unui beneficiar de la bugetul de stat pentru un interval de până la 16 luni este egală cu echivalentul în lei a 200.000 de euro, cu plata eşalonată, pe bază de documente justificative, iar suma minimă alocată de la bugetul de stat pentru un proiect este egală cu echivalentul în lei a 15.000 de euro. Cheltuielile vor fi suportate 85% din bugetul de stat, restul de 15% fiind din surse proprii ale beneficiarilor.

Ministerul Economiei este responsabil de întreaga derulare a programului şi are obligaţia ca, în 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial a prezentului act normativ, să elaboreze "Ghidul solicitantului".

Persoanele şi asociaţiile interesate pot consulta proiectul pe site-ul instituţiei şi pot transmite propuneri, sugestii şi opinii în termen de 10 zile de la data publicării. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Avion / FOTO: Freepik
O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
ASEAN 2025
Cseke Attila
Se dorește o nouă taxă pe țigări
Petrolişti sondori
Un cuplu se uită la documente / Foto: Freepik
Grafice / FOTO: Freepik
Munca remote / Foto: Freepik
Tutun / Foto: Freepik
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik
Portul Constanța / Foto: kepass / Pixabay
Alexandru Nazare
Lan de grâu / FOTO: Unsplash

România, cel mai mare exportator de grâu moale din UE

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...

Revolut, pe cale să dea o lovitură istorică

Unicornul european Revolut își ridică miza: vrea...

Chatgpt. Freepik.com

ChatGPT se transformă în browser şi ar putea schimba totul

OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Donald Trump
Contabil / Foto: Freepik
Freepik.com

pixel