Statele Unite vor să creeze o oră lunară standard
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ceas / FOTO: Freepik
Ceas / FOTO: Freepik
Pe fondul eforturilor de a stabili norme internaționale în cadrul unei curse lunare tot mai intense, Statele Unite a cerut NASA să elaboreze un standard de timp unificat pentru Lună. 

Agenția spațială americană trebuie să colaboreze, în acest scop, cu alte departamente guvernamentale americane pentru a defini Coordonat Lunar Time (LTC) până la sfârșitul anului 2026. În orice caz, așa reiese din memoriul Biroului Casei Albe pentru Politică Știință și Tehnologie (OSTP), consultat de Reuters.

În documentul emis de OSTP se precizează că diferența de forță gravitațională, dar și alți posibili factori, schimbă modul în care timpul se derulează pe satelitul natural al Terrei comparativ cu modul în care el este perceput pe Pământ. Prin urmare, pentru o persoană care se află pe Lună, un ceas terestru pierde aproximativ 58,7 microsecunde într-o zi terestră. Existența uneo ore standard ar permite navelor spațiale și sateliților lunari, care necesită maximă precizie, să aibă un punct de referință pentru măsurarea timpului.

Ambiții lunare

Ca parte a programului său Artemis, NASA plănuiește alte misiuni de astronauți pe Lună în anii următori. Scopul este de a stabili o bază lunară științifică care ar putea pregăti terenul pentru viitoarele misiuni pe Marte. Zeci de companii, nave spațiale și țări participă la acest efort. Alte state au propriile lor ambiții lunare.

China a spus că vrea să-și trimită primii astronauți pe Lună până în 2030, în timp ce India a devenit anul trecut prima țară care a aterizat o navă spațială lângă polul sud lunar încă neexplorat.

Un oficial OSTP a spus că fără un standard de timp lunar unificat, ar fi dificil să se asigure integritatea datelor și comunicațiile sincronizate între Pământ, sateliții lunari, baze și astronauți. Discrepanțele de timp ar putea duce, de asemenea, la erori în cartografierea și indicarea pozițiilor pe Lună sau în orbita ei.

Nota OSTP precizează că implementarea LTC va necesita acorduri internaționale prin intermediul „organismelor de standardizare existente”, dar și între cele 36 de națiuni semnatare ale Acordurile Artemis, care se referă la modul în care țările cărora operează în spațiu și pe Lună. China și Rusia, doi principali rivali ai Statelor Unite în spațiu, nu au semnat acordurile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel