Statele Unite vor să creeze o oră lunară standard

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ceas / FOTO: Freepik
Ceas / FOTO: Freepik
Pe fondul eforturilor de a stabili norme internaționale în cadrul unei curse lunare tot mai intense, Statele Unite a cerut NASA să elaboreze un standard de timp unificat pentru Lună. 

Agenția spațială americană trebuie să colaboreze, în acest scop, cu alte departamente guvernamentale americane pentru a defini Coordonat Lunar Time (LTC) până la sfârșitul anului 2026. În orice caz, așa reiese din memoriul Biroului Casei Albe pentru Politică Știință și Tehnologie (OSTP), consultat de Reuters.

În documentul emis de OSTP se precizează că diferența de forță gravitațională, dar și alți posibili factori, schimbă modul în care timpul se derulează pe satelitul natural al Terrei comparativ cu modul în care el este perceput pe Pământ. Prin urmare, pentru o persoană care se află pe Lună, un ceas terestru pierde aproximativ 58,7 microsecunde într-o zi terestră. Existența uneo ore standard ar permite navelor spațiale și sateliților lunari, care necesită maximă precizie, să aibă un punct de referință pentru măsurarea timpului.

Ambiții lunare

Ca parte a programului său Artemis, NASA plănuiește alte misiuni de astronauți pe Lună în anii următori. Scopul este de a stabili o bază lunară științifică care ar putea pregăti terenul pentru viitoarele misiuni pe Marte. Zeci de companii, nave spațiale și țări participă la acest efort. Alte state au propriile lor ambiții lunare.

China a spus că vrea să-și trimită primii astronauți pe Lună până în 2030, în timp ce India a devenit anul trecut prima țară care a aterizat o navă spațială lângă polul sud lunar încă neexplorat.

Un oficial OSTP a spus că fără un standard de timp lunar unificat, ar fi dificil să se asigure integritatea datelor și comunicațiile sincronizate între Pământ, sateliții lunari, baze și astronauți. Discrepanțele de timp ar putea duce, de asemenea, la erori în cartografierea și indicarea pozițiilor pe Lună sau în orbita ei.

Nota OSTP precizează că implementarea LTC va necesita acorduri internaționale prin intermediul „organismelor de standardizare existente”, dar și între cele 36 de națiuni semnatare ale Acordurile Artemis, care se referă la modul în care țările cărora operează în spațiu și pe Lună. China și Rusia, doi principali rivali ai Statelor Unite în spațiu, nu au semnat acordurile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Birou. Freepik.com
Poluare / sursa foto: Freepik.com
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...


pixel