Știrile dimineții. Cele mai importante informații la început de zi
Grupaj de știri.
Cu pierderi nete de 605 milioane de coroane (55,3 milioane de euro), dar cu o creștere a cifrei de afaceri la 35,24 miliarde de coroane (+14% față de anul precedent), datorită creșterii prețurilor, grupul și-a detaliat programul de reducere a costurilor anunțat în septembrie.
Programul, care se referă în principal la America de Nord, unde a suferit o pierdere de 1,2 miliarde de coroane în ultimul trimestru, ar trebui să ducă la o taxă de restructurare de până la 1,5 miliarde de coroane în trimestrul al patrulea.
"Majoritatea reducerilor de costuri vizate vor fi realizate în zona de afaceri din America de Nord", a precizat Electrolux într-un comunicat, adăugând că "3.500 până la 4.000 de posturi (vor fi) afectate", adică aproape 8% din cele aproximativ 52.000 de posturi ale grupului la nivel mondial.
Slăbită de războiul din Ucraina
Pe lângă provizionul de 350 de milioane de coroane pentru retragerea finală din Rusia în urma războiului din Ucraina, Electrolux a suferit din cauza unui mediu de piață slab și a dezechilibrelor din lanțul de aprovizionare care au dus la creșteri semnificative ale costurilor, în special în America de Nord.
"Impactul încetinirii cererii de consum a fost amplificat de nivelul ridicat al stocurilor retailerilor", a precizat directorul general al grupului, Jonas Samuelson, care se așteaptă la menținerea unei cereri slabe pentru 2023.
Rezultatele raportate sunt mai slabe decât se așteptau analiștii.
Pentru perioada iunie-septembrie, se așteptau la pierderi cuprinse între 14 și 30,5 milioane de coroane și la o cifră de afaceri cuprinsă între 32,52 și 32,71 miliarde de coroane.
La Bursa de la Stockholm, acțiunile erau în creștere cu 1,98%, pe o piață în ușoară scădere (-1,03%), puțin după ora 10:00 (08:00 GMT).
Citește și:
Prognoză sumbră a BNR: Falimente și concedieri
Banca Națională a României a publicat în minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României din 5 octombrie 2022 și aprecieri referitoare la perspectivele economiei pentru următorul interval.
Membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României au arătat că efectivul salariaților din economie și-a încetinit vizibil creșterea în iunie-iulie pe seama evoluțiilor din sectorul privat, iar prelungirea scăderii ratei șomajului, până la 5,1 la sută în luna august, a fost însoțită în cursul trimestrului II de restrângerea ușoară a ratei locurilor de muncă vacante, în premieră pentru ultimele șase trimestre.
În raport se mai apreciază că totodată, dinamica anuală de două cifre a câștigului salarial mediu brut nominal s-a cvasi-plafonat în ultimele luni, mărindu-și implicit ecartul negativ față de dinamica inflației, evoluție acompaniată însă de o nouă accelerare a creșterii în termeni anuali a costului unitar cu forța de muncă din industrie, ca efect al accentuării considerabile a pierderilor de productivitate, pe fondul crizei energetice ce afectează activitatea industrială autohtonă și pe cea a partenerilor comerciali.
În același timp, s-a remarcat că cele mai recente sondaje de specialitate indică o scădere ușoară a deficitului de forță de muncă raportat de companii, după creșterea neîntreruptă consemnată de la finele anului 2020, precum și o relativă slăbire a intențiilor de angajare pe orizontul apropiat de timp, în contextul costurilor extrem de ridicate cu energia și al incertitudinilor generate de războiul din Ucraina și de sancțiunile tot mai severe asociate, cu impact inclusiv asupra cererii. Această conjunctură – implicând o probabilă atenuare a gradului de tensionare a pieței muncii în semestrul II din acest an –, este de natură să frâneze creșterea dinamicii salariilor în viitorul apropiat, chiar și în condițiile actualelor rate mai înalte ale inflației, au susținut mai mulți membri ai Consiliului.
Totodată, s-a reiterat că dincolo de orizontul apropiat de timp, capacitatea unor firme de a se menține viabile/profitabile, în contextul costurilor ridicate, va fi testată și de sistarea măsurilor de sprijin guvernamental, precum și de nevoia de tehnologizare, ce s-ar putea solda cu noi restructurări sau falimente de firme. Au fost, de asemenea, punctate incertitudinile notabile ce decurg din extinderea automatizării și digitalizării pe plan intern, precum și din tendința de creștere a recursului la muncitori extracomunitari. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de știri.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...