Suedezii de la Electrolux concediază mii de angajați
Autor: Oana Pavelescu | 28 oct 2022, 23:02
Electrolux se confruntă cu mari probleme
Electrolux se confruntă cu mari probleme
Grupul suedez de electrocasnice Electrolux, care a suferit pierderi mari în trimestrul al treilea, intenționează să reducă până la 4.000 de locuri de muncă, potrivit raportului financiar publicat vineri, afectat de plecarea din Rusia, de cererea slabă și de problemele de aprovizionare.

Cu pierderi nete de 605 milioane de coroane (55,3 milioane de euro), dar cu o creștere a cifrei de afaceri la 35,24 miliarde de coroane (+14% față de anul precedent), datorită creșterii prețurilor, grupul și-a detaliat programul de reducere a costurilor anunțat în septembrie.

Programul, care se referă în principal la America de Nord, unde a suferit o pierdere de 1,2 miliarde de coroane în ultimul trimestru, ar trebui să ducă la o taxă de restructurare de până la 1,5 miliarde de coroane în trimestrul al patrulea.

"Majoritatea reducerilor de costuri vizate vor fi realizate în zona de afaceri din America de Nord", a precizat Electrolux într-un comunicat, adăugând că "3.500 până la 4.000 de posturi (vor fi) afectate", adică aproape 8% din cele aproximativ 52.000 de posturi ale grupului la nivel mondial.

Slăbită de războiul din Ucraina

Pe lângă provizionul de 350 de milioane de coroane pentru retragerea finală din Rusia în urma războiului din Ucraina, Electrolux a suferit din cauza unui mediu de piață slab și a dezechilibrelor din lanțul de aprovizionare care au dus la creșteri semnificative ale costurilor, în special în America de Nord.

"Impactul încetinirii cererii de consum a fost amplificat de nivelul ridicat al stocurilor retailerilor", a precizat directorul general al grupului, Jonas Samuelson, care se așteaptă la menținerea unei cereri slabe pentru 2023.

Rezultatele raportate sunt mai slabe decât se așteptau analiștii.

Pentru perioada iunie-septembrie, se așteptau la pierderi cuprinse între 14 și 30,5 milioane de coroane și la o cifră de afaceri cuprinsă între 32,52 și 32,71 miliarde de coroane.

La Bursa de la Stockholm, acțiunile erau în creștere cu 1,98%, pe o piață în ușoară scădere (-1,03%), puțin după ora 10:00 (08:00 GMT).

Citește și:

Prognoză sumbră a BNR: Falimente și concedieri

Banca Națională a României a publicat în minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României din 5 octombrie 2022 și aprecieri referitoare la perspectivele economiei pentru următorul interval.

Membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României au arătat că efectivul salariaților din economie și-a încetinit vizibil creșterea în iunie-iulie pe seama evoluțiilor din sectorul privat, iar prelungirea scăderii ratei șomajului, până la 5,1 la sută în luna august, a fost însoțită în cursul trimestrului II de restrângerea ușoară a ratei locurilor de muncă vacante, în premieră pentru ultimele șase trimestre.

În raport se mai apreciază că totodată, dinamica anuală de două cifre a câștigului salarial mediu brut nominal s-a cvasi-plafonat în ultimele luni, mărindu-și implicit ecartul negativ față de dinamica inflației, evoluție acompaniată însă de o nouă accelerare a creșterii în termeni anuali a costului unitar cu forța de muncă din industrie, ca efect al accentuării considerabile a pierderilor de productivitate, pe fondul crizei energetice ce afectează activitatea industrială autohtonă și pe cea a partenerilor comerciali.

În același timp, s-a remarcat că cele mai recente sondaje de specialitate indică o scădere ușoară a deficitului de forță de muncă raportat de companii, după creșterea neîntreruptă consemnată de la finele anului 2020, precum și o relativă slăbire a intențiilor de angajare pe orizontul apropiat de timp, în contextul costurilor extrem de ridicate cu energia și al incertitudinilor generate de războiul din Ucraina și de sancțiunile tot mai severe asociate, cu impact inclusiv asupra cererii. Această conjunctură – implicând o probabilă atenuare a gradului de tensionare a pieței muncii în semestrul II din acest an –, este de natură să frâneze creșterea dinamicii salariilor în viitorul apropiat, chiar și în condițiile actualelor rate mai înalte ale inflației, au susținut mai mulți membri ai Consiliului.

Totodată, s-a reiterat că dincolo de orizontul apropiat de timp, capacitatea unor firme de a se menține viabile/profitabile, în contextul costurilor ridicate, va fi testată și de sistarea măsurilor de sprijin guvernamental, precum și de nevoia de tehnologizare, ce s-ar putea solda cu noi restructurări sau falimente de firme. Au fost, de asemenea, punctate incertitudinile notabile ce decurg din extinderea automatizării și digitalizării pe plan intern, precum și din tendința de creștere a recursului la muncitori extracomunitari. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Putin a dat un nou ordin armatei în războiul din Ucraina

După ce occidentul a decis să trimită Ucrainei în jur de...

Românii pot plăti facturile întârziate la energie în rate

Românii îşi vor putea achita facturile în rate, dacă...

BMW se extinde în Mexic

Bayerische Motoren Werke (BMW) va investi 800 milioane de euro (866 milioane...

O mare companie din energie scoate la concurs 219 posturi

Hidroelectrica îşi întăreşte structura de personal cu...

Crossuri externe