Sute de avioane au sosit la cel mai luxos festival de muzică din lume

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Aeroportul 88NV
Aeroportul 88NV
În acest weekend, sute de avioane charter și personale au aterizat pe aceeași pistă, dar nu într-o destinație luxoasă ci pe un aeroport ad-hoc numit 88NV, situat în mijlocul deșertului din Nevada.

Publicitate

Un aeroport construit într-un lac secat

Cunoscut oficial sub denumirea de Aeroportul Municipal Black Rock City, 88NV este un aeroport temporar cu două piste de 6.000 de picioare, construite pe un lac secat, care gestionează sutele de avioane ce sosesc pentru festivalul anual Burning Man. Aeroportul este deschis doar timp de două săptămâni, după care este demontat complet, „fără a lăsa urme”, conform site-ului oficial al evenimentului.

În spiritul comunitar al Burning Man, 88NV este gestionat aproape integral de voluntari, inclusiv pe rampă și în turnul de control al traficului aerian. „Burning Man angajează un echipaj de cinci controlori de trafic aerian profesioniști, cei mai buni din lume”, a declarat un purtător de cuvânt al Burning Man Project pentru Business Insider. Acești controlori au experiență în gestionarea unor spectacole aeriene mari, precum celebrul AirVenture Oshkosh din Wisconsin. Pentru a menține pista adecvată pentru aeronave și pentru a reduce praful, o flotă de camioane mari umezesc și compactă suprafața aeroportului în fiecare noapte.

500 de operațiuni zilnice în timpul vârfului de festival

În timpul zilelor de vârf ale festivalului Burning Man, aeroportul temporar 88NV gestionează aproximativ 500 de decolări și aterizări pe zi, incluzând zboruri charter, aeronave private și „zboruri panoramice oferite gratuit participanților la Burning Man”. Majoritatea operațiunilor implică avioane cu elice, deși ocazional apar și avioane charter cu reacție.

Potrivit datelor de pe site-ul de monitorizare a zborurilor FlightAware, de la deschiderea sezonieră a aeroportului temporar, 88NV a gestionat peste 230 de sosiri, inclusiv zboruri panoramice. Activitatea a crescut brusc începând de duminică, când a început festivalul, și se așteaptă să sosească sute de alte avioane până când 88NV va dispărea din nou.

Printre operațiuni se numără și serviciul dedicat de transport aerian al Burning Man, Burner Express Air, care leagă orașe din California și Nevada de 88NV — dar la un cost considerabil. Un bilet dus-întors costă peste 1.500 de dolari din Reno și mai mult de 3.000 de dolari din zona golfului San Francisco. Burner Express Air a declarat pentru Business Insider că prețul pentru închirierea completă a unui avion începe de la 9.000 de dolari — pentru un singur drum.

De la prieteni cu un foc de tabără la avioane private și miliardari

Burning Man nu a fost întotdeauna un festival pentru elite. Evenimentul anual de muzică și artă a început în San Francisco ca o reuniune între prieteni și un foc de tabără, înainte de a se muta în deșertul Nevada, cunoscut sub numele de Playa, în 1991. Până la mijlocul anilor '90, festivalul a început să atragă atenția celor care acum sunt considerați elita tehnologică — deși la acea vreme nu erau atât de cunoscuți. Sergey Brin și Larry Page, fondatorii Google, precum și Jeff Bezos, au participat la festival în anii '90.

Deși câteva avioane au început să aterizeze în deșert începând cu 1991, Aeroportul Black Rock City nu a fost recunoscut oficial decât în 2008. Până atunci, festivalul era cunoscut atât ca o adunare de hipioți anti-capitaliști, cât și ca o destinație pentru tehnocrați.

Personalități celebre precum Elon Musk, Mark Zuckerberg și Ray Dalio au participat de asemenea la eveniment. În 2014, Musk declara pentru Recode: „Dacă nu ai fost, nu înțelegi.”

Luxul la Burning Man: mașini de colecție, corturi opulente și bucătari personali

Nu doar avioanele private fac din Burning Man o experiență diferită pentru cei ultra-bogați. Cei cu resurse financiare semnificative cumpără ținute extravagante și se deplasează în vehicule artistice „art cars” — care sunt de fapt cărucioare de golf transformate artistic — în locul bicicletelor. În loc să doarmă în corturi simple, pe care le montează singuri, aceștia cheltuiesc zeci de mii de dolari pentru a sta în tabere de lux, echipate cu mobilier, electricitate și, în unele cazuri, aer condiționat. În loc să gătească mâncare simplă, angajează bucătari personali care să le prepare mesele în mijlocul deșertului.

Rămâne de văzut dacă acest stil de viață respectă principiile Burning Man, printre care decomodificarea, lăsarea fără urmă și autosuficiența radicală. Totuși, este cu siguranță mai ușor decât să te descurci în noroi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Portul Constanta Sud Agigea
Bursa de la Tokyo / Foto: Guilhem Vellut / Flickr
Beijing / FOTO: Freepik
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Economie
baraj. foto: pexels.com
Grecia. Foto: Pexels.com

Grecia e optimistă în privinţa turismului, în 2025

Turismul elen arată semne pozitive în 2025.

Foto: Pexels.com
PPentrolier / Foto: Freepik
Foto: Arhiva

Avion de pasageri prăbuşit în Kazahstan

Tragedie aviatică în Kazahstan.

Nissan
Metrou București

Ce s-a decis în prima şedinţă a Guvernului Ciolacu 2

Actele normative adoptate în ședința Guvernului României...

WhatsApp / sursa foto: Freepik.com

Iran, decizie istorică privind WhatsApp şi Google Play

Autoritățile iraniene au ridicat o serie de interdicții.

Wall Street

Optimism pe Wall Street, în Ajunul Crăciunului

Evoluţii financiar-bancare şi bursiere, 24 decembrie.

foto: pexels.com

Greva de la Starbucks se extinde în SUA

Greva angajaților Starbucks din SUA se extinde la peste...

Cereale / Sursa: Freepik.com
Turiștii caută alte orizonturi
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Telefon / FOTO: Frepik

pixel