Timmermans: 12 state UE, afectate de reducerea livrărilor de gaze ruseşti
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
UE şi Norvegia au stabilit să-şi consolideze cooperarea pentru garantarea aprovizionării cu gaze
UE şi Norvegia au stabilit să-şi consolideze cooperarea pentru garantarea aprovizionării cu gaze
Reducerea livrărilor de gaze ruseşti afectează 12 state membre UE, spune Frans Timmermans.

Un număr de 12 ţări membre ale Uniunii Europene sunt acum afectate de reducerea livrărilor de gaze din Rusia, a declarat joi Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, transmite Reuters.

Zece din cele 27 state membre UE au emis "alertă timpurie" privind aprovizionarea cu gaze - primul şi cel mai puţin sever din cele trei niveluri de criză identificate în reglementările UE privind siguranţa alimentării cu energie, a explicat Timmermans. Acesta a avertizat: "Riscul întreruperii complete este acum mai real ca niciodată".

Statelor membre UE li se cer planuri de pregătire privind modul în care vor gestiona întreruperile în aprovizionarea cu gaze în cele trei niveluri de criză: alertă timpurie, alertă şi urgenţă.

Săptămâna trecută, Rusia a redus cu 40% fluxurile prin gazoductul Nord Stream 1, citând probleme legate de echipamente, după ce deja tăiase gazele către Polonia, Bulgaria, Ţările de Jos, Danemarca şi Finlanda, ţări care au refuzat să plătească în ruble.

Frans Timmermans a repetat afirmaţia Bruxelles-ului potrivit căreia Rusia a transformat într-o armă livrările de energie. Moscova a negat că reducerea livrărilor ar fi premeditată. 

 

Citeşte şi: Germania riscă recesiunea pe măsură ce criza gazelor rusești se adâncește

 

Statele Uniunii Europene, de la Marea Baltică, în nord, până la Marea Adriatică, în sud, au schițat măsuri pentru a face față unei crize de aprovizionare, după ce invazia Rusiei în Ucraina a plasat energia în centrul unei bătălii economice între Moscova și Occident.

UE se baza pe Rusia pentru 40% din necesarul său de gaze înainte de război - ajungând până la 55% în cazul Germaniei - lăsând un gol imens de umplut pe o piață globală a gazelor, scrie Reuters.

Ca răspuns, unele țări au anulat temporar planurile de închidere a centralelor electrice pe cărbune.

Prețurile globale la gaze au crescut vertiginos, ceea ce a dus la o inflație și mai mare și a creat probleme mai mari pentru factorii de decizie politică care încearcă să tragă Europa înapoi de pe marginea unei prăpăstii economice.

Asociația industrială germană BDI și-a redus marți prognoza de creștere economică pentru 2022 la 1,5%, revizuind-o în scădere de la 3,5% cât se aștepta înainte de război. Aceasta a declarat că o oprire a livrărilor de gaz rusesc ar face inevitabilă recesiunea.

Gazul rusesc este în continuare pompat prin Ucraina, dar la o rată redusă, iar conducta Nord Stream 1 pe sub Marea Baltică, o rută vitală de aprovizionare a Germaniei, funcționează la o capacitate de doar 40%, ceea ce, potrivit Moscovei, se datorează faptului că sancțiunile occidentale împiedică reparațiile. Europa spune că acesta este un pretext pentru a reduce fluxurile.

Încetinirea a îngreunat eforturile Europei de a umple din nou instalațiile de stocare, care sunt acum pline în proporție de 55%, pentru a îndeplini un obiectiv la nivelul UE de 80% până în octombrie și 90% până în noiembrie, un nivel care ar ajuta blocul să treacă iarna dacă aprovizionarea ar fi perturbată în continuare.

Ministrul italian al tranziției ecologice, Roberto Cingolani, a declarat că Italia trebuie să își accelereze eforturile de reumplere, iar Roma trebuie să analizeze modul în care să ajute companiile să finanțeze achizițiile de gaze pentru depozitare.

O sursă guvernamentală italiană a declarat că o garanție de stat este o opțiune potențială pentru a ajuta la reducerea costului de finanțare.

"În prezent, gazul este atât de scump încât operatorii nu pot investi bani în el", a spus Cingolani.

Prețul de referință al gazului pentru Europa se tranzacționa marți în jurul valorii de 126 de euro (133 de dolari) pe megawatt oră (MWh), sub vârful din acest an de 335 de euro, dar în continuare cu peste 300% mai mare decât în urmă cu un an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel