Decizie importantă privind prețurile la energie. Documentul a fost publicat
Guvernul s-a decis în privința...
Ce se va întâmpla cu Elon Musk? De la revenirea lui Trump la Casa Albă, Musk se ocupă de gestionarea administrativă a Statelor Unite, intervine în politica internă a unor țări străine, precum Germania și Regatul Unit, vrea să abolească ceea ce el numește cenzură și face o ofertă, respinsă însă, de 100 de miliarde de dolari pentru preluarea OpenAI, marea companie din domeniul inteligenței artificiale, la a cărei fondare a contribuit el însuși în urmă cu zece ani, înainte de a se retrage.
Cu acest antreprenor de succes, totul pare posibil, chiar mai mult decât cu Donald Trump. Inclusiv evenimente de neconceput cu doar o lună în urmă. Iată trei scenarii despre ce ar putea deveni cel mai bogat om din lume.
1. Un tiran
Donald Trump se plictisește de agitația de la Washington. Odată cu venirea primăverii, după ce a reintrodus paiele din plastic, a provocat o baie de sânge în Orientul Mijlociu și a declanșat o criză financiară majoră, președintele Statelor Unite se retrage la Mar-a-Lago, hotărât să doboare recordul de 285 de zile petrecute pe terenul de golf din primul său mandat.
Dar politica detestă vidul. La Washington, unde Elon Musk obține titlul de „Mare Șef al Administrației”, hotărât să facă sectorul public american la fel de eficient ca și companiile lui, taie finanțarea oricărui departament unde se ridica o voce împotriva sa. Nu întâmpină nicio rezistență din partea Congresului, paralizat de frică.
La început, câțiva judecători încearcă să se opună. Dar Curtea Supremă are grijă să spulbere toate piedicile. Mass-media, la rândul ei, este treptat îngenuncheată printr-un amestec ingenios de amenințări voalate, arestări arbitrare și „accidente” informatice nefericite. Federal Register, jurnalul oficial al guvernului SUA, este vândut rețelei sociale X. O revistă britanică pune pe copertă o fotograie întunecată a Casei Albe și louă cuvinte: „O tiranie?”.
2. Un mega-bogat
Pe 20 iulie 2026, Elon Musk demisionează, după ce îndeplinește doar 10% din obiectivul propus, adică doar 197 de miliarde de dolari economisiți. Viața acetățenilor devine tot mai grea. Corupția se infiltrează chiar și la Pengaton. Cu toate acestea, Musk părăsește scena cu fruntea sus.
Copleșite de numeroasele lui măsuri, mass-media nu reușește să urmărească și să relateze totul. Abia după un timp devine clar că multe dintre reglementările adoptate fuseseră anulate în tăcere, pentru a favoriza companiile din imperiul lui Musk.
Ca atare, Musk ajunge să dețină monopolul pe piața lansatoarelor spațiale și a internetului prin satelit, după eșecul proiectului Amazon. El domină și industria auto, poziție dobândită mai ales după ce cumpără Ford, Stellantis și Nissan la prețuri de nimic, urmată de concedierea a jumătate din angajați pentru a crește spectaculos productivitatea.
Se extinde puternic în inteligența artificială și publicitate, după ce cumpără părți din Google și diverse start-up-uri europene. Participație promițătoare în Boeing. Lansarea reușită a unei criptomonede stabile, devenită referința globală… Wall Street adoră monopolurile. Averea lui Musk trece rapid de 1.000 de miliarde de dolari.
3. Ajuns în dizgrație
Se spune că „necazurile nu vin niciodată singure”. Într-o frumoasă zi de iarnă, Elon Musk află că are probleme de sănătate și că Tesla se prăbușea la bursă.
Prima veste era consecința unui exces, a doua dintr-o lipsă. Tesla nu mai vinde mașini în SUA, deoarece Trump interzisese mașinile electrice imediat după eliminarea paielor din carton. Nu mai vinde nici în Europa, din cauza declarațiilor nepoliticoase lansate de Musk la adresa cumpărătorilor. Nici în China, unde guvernul a impus restricții.
Dezorientat și singur, Musk se retrage cât mai departe de ochii lume în timp ce imperiul său se destramă cu rapiditate. Înconjurat doar de medicii care îi administrează tratamente după tratamente, Musk își petrece o mare parte din timp stând în pat și butonând televizorul.
4. Dar…
Desigur, există și un al patrulea scenariu, în care Musk triumfă. Administrația americană devine mai suplă, mai eficientă, iar America își impune legea asupra lumii prin tehnologie și putere. Exact cum promisese în campania electorală. Dar, între promisiuni și realitate, distanța este adesea uriașă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul s-a decis în privința...
Rating susţinut de apartenenţa...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...
Donald Trump a câștigat...
Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Declarația Unică a suferit...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...