Un miliardar vrea să creeze un „nou internet”

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Programator / FOTO: Freepik
Programator / FOTO: Freepik
Miliardarul american Frank McCourt, proprietarul clubului Olympique de Marseille vrea să salveze internetul de ghearele marilor rețele sociale care, în opinia lui, distrug societatea.

Iar în acest scop, el vrea să cumpere TikTok. Cunoscut în Statele Unite ca fost proprietar al echipei de baseball Los Angeles Dodgers, mogulul imobiliar protestează de ani de zile împotriva controlului giganților tehnologiei care, spune el, „ne manipulează”.

„Și de aceea vedem peste tot în societățile libere că lumea merge prost”, a explicat el într-un interviu acordat AFP, referindu-se la ascensiunea extremei drepte în Franța, care ar putea câștiga majoritate în viitorul legislativ. 

„Este multă agitație, mult haos, multă polarizare. Dar algoritmii funcționează bine. Ei ne mențin constant în această stare”, a adăugat miliardarul înainte de a adăuga că „este timpul să schimbăm asta”.

O neîncrede față de internet, descris drept un ”prădător”, pe care Frank McCourt o atribuie pericolelor pe care aceste platforme le prezintă pentru cei șapte copii ai săi. „Observam cazuri de anxietate, depresie și un val real de sinucideri în rândul copiilor”, a adăugat el. 

Open source 

Confruntat cu aceste provocări, miliardarul militează pentru un „nou internet” care, potrivit lui, ar recăpăta controlul web de pe platforme mari precum Instagram, YouTube, TikTok sau X.

„Aceste platforme dispun de sute de mii de atribute individuale asupra fiecăruia dintre noi”, afirmă septuagenarul, referindu-ne la obiceiurile noastre, locația noastră, dar și la „modul nostru de a gândi, la emoțiile, reacțiile, comportamentul nostru”.

În schimb, viziunea lui despre un nou internet ar avea ca rezultat un sistem open source, un protocol descentralizat unde utilizatorii își controlează propriile date, indiferent de rețelele sociale pe care le folosesc.

Achiziția TikTok ar oferi proiectului său, cunoscut sub numele de Project Liberty, o nouă amploare datorită contribuției a milioane de utilizatori, majoritatea tineri, subliniază el. Printre susținătorii Project Liberty se numără pionierul internetului Tim Berners-Lee, precum și pe Jonathan Haidt, profesor la Universitatea din New York, a cărui ultimă carte, „The Anxious Generation”, susține că efectele rețelelor sociale asupra tinerilor sunt devastatoare.

Dar miliardarul american nu este singurul care a pus ochii pe rețeaua de socializare. Fostul secretar al Trezoreriei al lui Donald Trump, Steven Mnuchin, s-a arătat și el interesat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa / Foto: Freepik
Ferma. Foto: Pexels.com
Foto: Reuters
Wall Street. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Seminte. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump

Skype, mesajul de adio pentru utilizatori

Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Baraj. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)
Freepik.com
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Freepik.com
Cheile casei
Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel