Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Analiștii de la UBS consideră că prețul aurului va crește la 2100 de dolari pe uncie până la sfârșitul anului și la 2200 de dolari până în martie 2024, potrivit Business Insider. Unul dintre motivele pentru o astfel de creștere va fi cererea constantă și ridicată din partea băncilor centrale, consideră experții.
"Credem că această tendință de cumpărare din partea băncilor centrale va continua probabil pe fondul creșterii riscurilor geopolitice și a inflației ridicate", a declarat UBS într-un comunicat. Banca a precizat că decizia SUA de a îngheța rezervele valutare rusești ar putea avea implicații pe termen lung asupra comportamentului băncilor centrale.
Anul trecut, volumul achizițiilor de metal prețios de către marile bănci centrale a reprezentat un record. Băncile centrale au cumpărat 1.078 de tone de aur în 2022, cel mai mare volum anual de achiziții de când se țin aceste date statistice, în 1950, și mai mult decât dublu față de cele 450 de tone achiziționate în 2021.
Potrivit analiștilor de la UBS, cererea de aur din partea băncilor centrale globale va rămâne probabil ridicată chiar și după un an record de achiziții. Pe baza datelor din primul trimestru, băncile centrale ar putea cumpăra 700 de tone de metal prețios în acest an, prognozează analiștii UBS. Această cifră este în scădere față de cea din 2022, dar totuși peste media anuală de 500 de tone din 2010.
Un alt factor care va contribui la întărirea aurului va fi slăbiciunea dolarului. UBS prezice că dolarul va continua să scadă, deoarece Fed pare să își întrerupă ciclul de înăsprire monetară, în timp ce alte bănci centrale continuă să majoreze ratele.
Potrivit analiștilor, din punct de vedere istoric, aurul a avut performanțe bune atunci când dolarul american a slăbit, datorită corelației negative puternice dintre aceste active. Experții UBS se așteaptă ca dolarul să slăbească în următoarele 6-12 luni.
Un alt factor în favoarea creșterii prețurilor aurului va fi reprezentat de riscurile tot mai mari de recesiune în SUA, UBS remarcând deteriorarea indicatorilor privind PIB-ul, construcțiile, producția și sentimentul consumatorilor. Analiștii sunt de părere că înăsprirea condițiilor de creditare va avea, de asemenea, un impact probabil asupra creșterii economice și a profiturilor companiilor americane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...