Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Analiștii de la UBS consideră că prețul aurului va crește la 2100 de dolari pe uncie până la sfârșitul anului și la 2200 de dolari până în martie 2024, potrivit Business Insider. Unul dintre motivele pentru o astfel de creștere va fi cererea constantă și ridicată din partea băncilor centrale, consideră experții.
"Credem că această tendință de cumpărare din partea băncilor centrale va continua probabil pe fondul creșterii riscurilor geopolitice și a inflației ridicate", a declarat UBS într-un comunicat. Banca a precizat că decizia SUA de a îngheța rezervele valutare rusești ar putea avea implicații pe termen lung asupra comportamentului băncilor centrale.
Anul trecut, volumul achizițiilor de metal prețios de către marile bănci centrale a reprezentat un record. Băncile centrale au cumpărat 1.078 de tone de aur în 2022, cel mai mare volum anual de achiziții de când se țin aceste date statistice, în 1950, și mai mult decât dublu față de cele 450 de tone achiziționate în 2021.
Potrivit analiștilor de la UBS, cererea de aur din partea băncilor centrale globale va rămâne probabil ridicată chiar și după un an record de achiziții. Pe baza datelor din primul trimestru, băncile centrale ar putea cumpăra 700 de tone de metal prețios în acest an, prognozează analiștii UBS. Această cifră este în scădere față de cea din 2022, dar totuși peste media anuală de 500 de tone din 2010.
Un alt factor care va contribui la întărirea aurului va fi slăbiciunea dolarului. UBS prezice că dolarul va continua să scadă, deoarece Fed pare să își întrerupă ciclul de înăsprire monetară, în timp ce alte bănci centrale continuă să majoreze ratele.
Potrivit analiștilor, din punct de vedere istoric, aurul a avut performanțe bune atunci când dolarul american a slăbit, datorită corelației negative puternice dintre aceste active. Experții UBS se așteaptă ca dolarul să slăbească în următoarele 6-12 luni.
Un alt factor în favoarea creșterii prețurilor aurului va fi reprezentat de riscurile tot mai mari de recesiune în SUA, UBS remarcând deteriorarea indicatorilor privind PIB-ul, construcțiile, producția și sentimentul consumatorilor. Analiștii sunt de părere că înăsprirea condițiilor de creditare va avea, de asemenea, un impact probabil asupra creșterii economice și a profiturilor companiilor americane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...