Ministrul Energiei: Contracte de finanțare în valoare de peste 700 milioane de lei
Proiectele vor asigura o putere...
Ungaria își va amâna decizia privind calendarul de reînnoire a sancțiunilor UE împotriva Rusiei, a declarat ministrul de finanțe al Ungariei.
Drept consecință, guvernul ungar va amâna astfel acordul final privind un împrumut al G7 în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina până după alegerile prezidențiale din SUA.
Problema este că decizia UE de a îngheța banii Rusiei trebuie reînnoită la fiecare șase luni prin unanimitate în blocul celor 27 de națiuni. Acest lucru creează incertitudine juridică, deoarece o țară - cum ar fi Ungaria, favorabilă Rusiei - ar putea opri reînnoirea înțelegerii.
Restul de 10 miliarde de dolari ar urma să fie furnizate de Canada, Marea Britanie și Japonia, membre ale G7, care sunt deja implicate în sancționarea Rusiei.
Împrumutul, convenit în principiu de liderii G7 în iunie, ar urma să fie finanțat din veniturile de aproximativ 300 de miliarde de dolari generate din activele băncii centrale ruse înghețate în Occident după ce Moscova a invadat Ucraina la începutul anului 2022.
Washingtonul nu dorește să se îngrijoreze la fiecare șase luni dacă activele rusești care susțin împrumutul vor rămâne înghețate sau nu, au declarat oficialii.
Decizia Ungariei
„Credem că această chestiune, prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei, ar trebui să fie decisă după alegerile din Statele Unite. Trebuie să vedem în ce direcție se îndreaptă viitoarea administrație americană cu privire la această chestiune”, a declarat ministrul de finanțe Mihaly Varga într-o conferință de presă.
Uniunea Europeană a declarat că încasările din toate activele rusești înghețate în Occident pot finanța un împrumut de până la 45 de miliarde de euro.
Deoarece majoritatea activelor se află în Europa, UE a declarat că poate oferi până la 35 de miliarde de euro pentru împrumutul G7. Această sumă ar fi calculată cu suma cu care ar contribui Statele Unite.
Problema va fi discutată în continuare la reuniunea miniștrilor de finanțe din G7 de la Washington de la sfârșitul lunii octombrie, însă decizia Ungariei înseamnă că contribuțiile finale ale fiecărei țări din G7 vor fi stabilite abia după alegerile din 5 noiembrie.
G7 este compus din Statele Unite, Canada, Japonia, Marea Britanie, Franța, Germania și Italia. UE în ansamblu, reprezentată de instituțiile sale, face de asemenea parte din acest grup.
Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că Statele Unite a întârziat până acum să vină cu o decizie deoarece au nevoie de asigurări din partea Europei că banii generați de activele înghețate vor fi disponibili pentru rambursarea împrumutului în timp necesar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Proiectele vor asigura o putere...
Valoarea sprijinului acordat...
Surprinzători cine sunt cei mai mari cumpărători.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o...
O descoperire istorică a fost...
Număr record de donatori-investitori.
Actul normativ a fost promulgat...
Cheltuielile de apărare ale...
Întreprinderea vizată numără...
Negocieri intense pentru un plan de economii fără...
Pe ultima sută de metri!
Dumitru Nancu, directorul...
Miliardarul american Frank McCourt intenționează o...
În multe magazine acest produs...
Grupaj de știri.
Vicepreședintele Administrației...
Cred că de la Bucureşti sau Budapesta nu putem evalua cu...
Creșterea rapidă din ultimele trimestre pune presiune...
În ultimul an, prețul boabelor de cacao a crescut...
Banca Națională a României a...
Decizia vine în urma...
Președintele ales și-a transmis mesajul printr-o postare...
Agenţia Fitch a revizuit...
Totul devine prea scump pentru această țară europeană.
CEC Bank a listat vineri pe...
Dezamăgirea investitorilor a fost foarte mare.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, o lege...
O criză „foarte, foarte...