Ungaria are cele  mai mici prețuri la electricitate şi gaze naturale din UE
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ungaria are cele mai mici tarife la energie
Ungaria are cele mai mici tarife la energie
Ungaria se poate lăuda că are cele  mai mici prețuri la electricitate şi gaze naturale din UE.

Deşi în luna ianuarie diferenţa dintre preţurile rezidenţiale din Ungaria şi cele din Europa la electricitate şi gaze naturale au continuat să se reducă, tarifele din Ungaria la electricitate şi gaze naturale sunt în continuare cele mai mici din UE, a anunţat portalul ungar de ştiri economice "Világgazdaság", pe baza datelor furnizate de VaasaETT din Finlanda.

Motivul reducerii decalajului se datorează faptului că în timp ce tarifele din Ungaria sunt fixe, în alte ţări de pe continent acestea urmează mai mult sau mai puţin preţurile pieţei, care în ultima vreme au scăzut.

Chiar şi aşa, există o diferenţă uriaşă între tarifele practicate de diferitele capitale. Budapesta, oraşul cel mai bine clasat din UE, are preţul de 9 eurocenţi, faţă de care, doar Kiev, care nu este în UE, are tarife mai mici, de 4 eurocenţi. Media europeană şi a UE este de peste 3 ori mai mare decât cea din Ungaria, dar chiar şi Zagreb, al patrulea oraş din clasamentul UE, percepe un tarif cu 150% mai mare decât cel din Budapesta, în timp ce la Roma, cea mai scumpă capitală, este de peste 7 ori mai mare, preţul fiind de 63,73 eurocenţi pe kilowat oră, precizează publicaţia.

După Budapesta, Belgrad, Podgorica, Valletta şi Zagreb au cele mai mici preţuri unitare, în timp ce, după Roma, cei din Berlin, Copenhaga şi Dublin trebuie să fie cei mai atenţi la cantitatea de energie electrică pe care o consumă.

Citește și:

Preţul gazelor naturale în Europa scade sub 50 de euro/MWh

Preţul gazelor naturale în Europa scade sub 50 de euro pentru un Megawatt-oră.

Cotaţiile de referinţă la gazele naturale pe piaţa din Europa au scăzut joi dimineaţa sub 50 euro pentru un Megawatt-oră, pentru prima dată în ultimele 17 luni, în urma diminuării temerilor privind criza energetică în regiune, transmite Bloomberg.

Preţurile au scăzut cu peste 80% faţă de vârful din august, când reducerea livrărilor de gaze ruseşti a provocat Europei costuri de aproximativ o mie de miliarde de dolari, afectând economia regiunii şi alimentând inflaţia ridicată. Acum, Europa se redresează, vremea blândă a redus cererea pentru încălzire, în timp ce continentul a importat gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a compensa tăierea livrărilor de gaze din Rusia. Stocurile sunt acum la un nivel mult mai ridicat decât în mod obişnuit în această perioadă a anului.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 4,8%, până la 49,50 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel pe parcursul unei zile din septembrie 2021. Anul acesta preţul a scăzut cu aproximativ 35%, dar încă este dublu faţă de nivelul obişnuit pentru această perioadă a anului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel