Unic și misterios: Un colier cu diamante scos la licitație

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Casa de licitație / FOTO: Facebook
Casa de licitație / FOTO: Facebook
Nici până acum nu se știe proveniența exactă a pietrelor prețioase. Multe povești, dar nimic dovedit. 

Casa de licitații Sotheby's a anunțat luni scoaterea la vânzare a unui colier impresionant format din 500 de diamante și datând din secolul al XVIII-lea, o piesă de măiestrie tehnică de neegalat pentru epocă și cu origini misterioase.

Provenită dintr-o colecție privată asiatică, această bijuterie va fi fi pusă în vânzare pe 11 noiembrie, la Geneva. Licitațiile online se vor deschide pe 25 octombrie pe site-ul casei de licitații.

Compus din trei rânduri de diamante terminate cu un ciucuri de diamante la fiecare capăt, acest colier, care va fi prezentat publicului pentru prima dată în ultimii 50 de ani, este estimat la o valoare cuprinsă între 1,8 și 2,8 milioane de dolari (adică între 1, 6 și 2,5 milioane de euro).

„Este o descoperire extraordinară, pentru că în mod normal bijuteriile din secolul al XVIII-lea au fost sparte pentru a fi refolosite (...) Așa că este absolut fabulos să ai o piesă intactă de această importanță din epoca georgiană”, a subliniat el pentru AFP Andres White Correal, preşedinte al secţiei de bijuterii a Sotheby's.

„Bijuteria a trecut de la o familie la alta. Ne putem întoarce la începutul secolului al XX-lea, când făcea parte din colecția marchizului de Anglesey”, continuă el.

Se spune că această familie de aristocrați a etalat această bijuterie în public doar de două ori. O dată în timpul încoronării regelui George al VI-lea (1937) și, a doua oară, în timpul încoronării reginei Elisabeta a II-a (1953), fiica cea mare a lui George al VI-lea. Dar certitudinile din jurul acestui obiect se termină aici.

Cine a comandat bijuteria?

Pentru casa de licitații, o astfel de piesă impresionantă de bijuterii antice putea fi creată doar pentru o familie regală. De asemenea, ar fi fost „creată probabil în deceniul premergător Revoluției Franceze”.

Potrivit Sotheby's, „unele dintre diamantele montate pe această bijuterie provin de la celebrul colier implicat în „afacerea colierului”, o escrocherie care a avut loc între 1784 și 1786, și a implicat furtul unei colecții nemaipomenite de diamante, care ar fi trebuit să ajungă la Marie-Antoinette.

Casa de licitații admite însă în același timp că până în prezent, nicio sursă istorică nu validează această ipoteză.

Despre originea diamantelor, Sotheby's crede că acestea sunt „probabil din legendarele mine Golconda”, situate în sudul Indiei. Diamantele din aceste mine sunt considerate și astăzi a fi cele mai pure și mai orbitoare exploatate vreodată.

Colierul este expus public la Londra până pe 25 septembrie. El va începe apoi un turneu care îl va duce în Hong Kong, New York și Taiwan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com

pixel