Vârsta de pensionare. Șeful Casei de Pensii pune lucrurile la punct
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Care este cea mai mare precizare făcută de șeful CNPP
Care este cea mai mare precizare făcută de șeful CNPP
Dosarele de pensii se recalculează, se lucrează la o nouă Lege a pensiilor, la o nouă formulă de stabilire a veniturilor lunare pentru cei care, după o viață de muncă, decid să se retragă din activitate. 

Invitat de postul de televiziunea Realitatea Plus să lămurească lucrurile, să clarifice subiectele care îi frământă pe români, șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a declart, printre altele, că nu se pune problema creșterii vârstei de pensionare în România.

"Nu e vorba despre creșterea vârstei de pensionare, pentru că vârstă de pensionare, conform actualei legislații și pe care noi intenționăm să o menținem și în viitoarea legislație care va viza sistemul public de pensii, este de 65 de ani. Vorbim despre o egalizare a vârstei de pensionare la femei și bărbați. Aici trebuie să ținem cont și de cele două decizii ale CCR (...) care ne spun foarte clar că și femeile pot să iasă la aceeași vârstă de pensionare că și bărbații”, a spus Daniel Baciu.

Deci, a concluzionat șeful CNPP, ”nu vorbim de o mărire a vârstei de pensionare. Vârstă de pesionare trebuie coroborată cu speranța de viață, iar în momentul de față considerăm noi că vârstă de 65 de ani este optimă.

Pe de altă parte, dacă cineva dorește să muncească în continuare, la modul voluntar, nu imperativ, nu obligatoriu, poate să o facă pentru că dreptul la muncă nu trebuie îngrădit nimănui. În actuală legislație există deja o prevedere, e vorba de articolul 99 din Legea 263/10 în baza căreia se oferă un stimulent persoanelor care vor să rămână în activitate. Pe perioada pe care merg, față de vârsta standard de pensionare și vor să își continuă activitatea, beneficiază deja de un punctaj suplimentar la pensie, respectiv de 0,5/luna. (...) Această măsura vrem să fie una activă privind continuarea activității în muncă (...), a subliniat Baciu. 

În acest context, el a ținut să sublinieze că ”punctatul suplimentar se acordă doar pe perioada când nu există cumulul (pensie-salariu). Tocmai pentru acest lucru se acordă punctajul suplimentar că persoană să rămână cât mai mult în câmpul muncii".

În ceea ce privește digitalizarea dosarelor de pensie, șeful CNPP a anunțat că ”ne apropiem de 75%. Se lucrează foarte mult în teritoriu pentru a reuși să finalizăm procesul în timp util. Avem și 1000 de persoane angajate, plătite din PNRR, astfel că până la 1 septembrie să reușim să finalizăm acest proces care va stă la baza recalculării tuturor dosarelor care se află în plata”, a menționat Daniel Baciu la Realitatea Plus

În același timp, el a repetat că, după recalculare, nici o pensie nu va scădea. ”Unde au existat inechități de-a lungul timpului, pensiile vor crește. Principiul contributivității trebuie să fie primordial. Nu pot să vă dau un exemplu pentru că nu avem efectiv actul normativ adoptat. Când va fi adoptat, vă vom da și exemple, va fi și în transparență publică", a mai spus șeful CNPP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel