Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Oficiul de statistică al UE, Eurostat, a declarat că prețurile la poarta fabricilor din regiune au scăzut cu 1,5% în anul până în luna mai, prima scădere absolută din decembrie 2020.
Măsura a scăzut semnificativ din vară, când creșterile anuale ale prețurilor au atins un vârf de 43,3% în august, după ce costurile energiei au crescut brusc în urma invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
Declinul va spori speranțele că o serie de creșteri ale ratelor de către Banca Centrală Europeană începe în sfârșit să dea roade.
Cifrele publicate miercuri de banca centrală au arătat că gospodăriile se așteaptă din ce în ce mai mult ca inflația să scadă puternic în următorul an, o tendință pe care Andrzej Szczepaniak, economist la Nomura, a descris-o ca fiind "exact ceea ce BCE va fi căutat".
Cu toate acestea, inflația prețurilor de consum rămâne cu mult peste ținta de 2% a BCE, de 5,5% în anul până în iunie. La 5,4%, prețurile de bază ale consumatorilor sunt aproape de maxime record.
Costurile mai ridicate ale împrumuturilor apasă, de asemenea, asupra activității de pe piața imobiliară din regiune. Datele separate publicate miercuri de Eurostat au arătat că prețurile locuințelor au scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv - deși cu o valoare mai mică în cele trei luni până în martie decât în ultimul trimestru din 2022.
Ratele medii ale creditelor ipotecare în zona euro se situează acum la 3,58%, în creștere de la 1,78% în urmă cu un an, potrivit cifrelor BCE. Banca centrală a majorat rata de referință a depozitelor cu 4 puncte procentuale, până la 3,5%, în ultimul an.
O defalcare a prețurilor de producție a arătat că costurile energiei au scăzut cu 13,3% față de luna mai a anului trecut. Prețurile la poarta fabricii practicate pentru bunurile intermediare, cum ar fi piesele de mașini, s-au contractat de asemenea.
Prețurile de producție au scăzut cu 1,9% între aprilie și mai, toate țările UE, cu excepția Maltei, înregistrând o contracție.
Prețurile locuințelor din zona euro au scăzut cu 0,9% în primul trimestru față de cele trei luni anterioare, după o contracție de 1,7% în trimestrul anterior. Aceasta a marcat primele două contracții consecutive în aproape un deceniu.
Așteptările gospodăriilor privind inflația pentru următoarele 12 luni au scăzut la 3,9% în luna mai, de la 4,1% în aprilie, potrivit sondajului trimestrial al BCE. Scăderea așteptărilor privind inflația la cel mai scăzut nivel din martie anul trecut "ilustrează foarte bine faptul că procesul dezinflaționist din zona euro capătă amploare", a declarat Carsten Brzeski, economist la banca olandeză ING.
El a adăugat că acest lucru a confirmat opinia sa "că atât inflația globală, cât și cea de bază ar putea scădea mai repede spre sfârșitul anului decât crede BCE în prezent".
Piețele se așteaptă ca factorii de decizie să majoreze costurile de împrumut cu un sfert de punct la următoarele două ședințe de politică monetară din iulie și septembrie.
În Germania, cea mai mare economie din regiune, prețurile au scăzut cu 6,8%. Sven Jari Stehn, economist la G
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...