Viața la bloc. Alte reguli, alte norme, alte legi
Autor: Eva Anton
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt niște regui noi
Sunt niște regui noi
În ultimele luni au intervenit câteva schimbări în viața asociațiilor de locatari. Astfel, s-au simplificat lucrurile în privința amenajării unui balcon la parterul blocurilor și a intrat în vigoare Legea mirosurile, ce prevede amenzi consistente cu precădere pentru firmele ce-și au sediul în interiorul unui clădiri cu apartamente și care, prin activitatea lor, creează disconfort locatarilor din punct de vedere olfactiv. 

Mai există însă o schimbare, ce se referă la organizarea ședințelor de bloc, cele convocate de două ori pe an pentru stabilirea, așa cum scrie în regulamentele în vigoare, acțiunile viitoare în imobil, precum renovarea interioară sau exterioară a acestuia, reparații de amploare, înlocuirea unor instalații și așa mai departe. 

Întruniri necesare și care se pot desfășura atât în spații închise, cât și în cele deschise, în funcție, firește, de anotimp, dar și de numărul de locatari. Având însă în vedere că pandemia de coronavirus a venit cu reguli noi, absolut necesare pentru a proteja starea de sănătate a tuturor, și în cazul acestor adunări trebuie să se aplice anumite norme. 

În cazul imobilelor mai mici, cu mai puțini proprietari de locuințe, ședințele se pot ține într-un spațiu interior al acestuia, atâta timp cât se respectă restricțiile ce se aplică în perioada stării de alertă, prelungită recent până după jumătatea lunii august.

Citește și Noi reguli ca să îți închizi balconul. Este mai simplu

Concret, când se organizează o ședință de bloc la interior, ea nu poate avea, potrivit HG 394/2020, mai mult de 20 de participanți, cu condiția respectării unei distanțe între persoane de cel puțin 1,5 metri. Totodată, participanții trebuie să poarte mască de protecție, așa cum se întâmplă în cazul tuturor spațiilor publice închise (spații comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă etc).

Pe de altă parte, în cazul asociațiilor mari, ședințele pot fi organizate în exteriorul imobilului, atâta timp cât numărul participanților nu trece de 50. Și în acest caz, cei ce iau parte la ședințele de bloc trebuie să respecte măsurile impuse în acestă perioadă, respectiv să stea la distanță de ceilalți participanți, dar nu sunt obligați să poarte mască de protecție, purtarea acesteia la exterior fiind opțională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...


pixel