Omul de afaceri este convins că, pe fondul masei monetare excesive, și a unei rate a inflației în plină creștere, piețele americane s-ar putea confrunta cu probleme serioase. Și ce ne pasă nouă, ar fi tentați unii și alții să întrebe. Da, ne pasă, așa cum ne pasă cum evoluează, spre exemplu, economia Chinei sau cea a Germaniei. Sunt state puternice din toate punctele de vedere, iar dacă ele nu se simt bine, va fi rău pentru toată lumea.
"Pe termen lung, cu siguranță vom ajunge într-un punct mort", a spus Icahn. - ”Cred cu sinceritate că va exista o criză, iar când afirm acest lucru mă gândesc la modul în care operăm, cum tipărim bani, cum ne îndreptăm spre inflație. Dacă vă uitați în jur, veți vedea numai inflație și chiar nu știu cum veți face față pe termen lun", a spus miliardarul american.
Pentru a ține pe linia de plutire economia americană, Rezerva Federală și Congresul SUA au promis, pe fondul pandemiei de COVID-19, stimulente de miliarde de dolari.
În cadrul operațiunilor sale de relaxare cantitativă (QE), Rezerva Federală (FED) pompează lunar pe piețe 120 de miliarde de dolari, răscumpărând 80 de miliarde de dolari în obligațiuni de trezorerie și 40 de miliarde de dolari în obligațiuni ipotecare. Ca urmare, într-un an și jumătate balanța FED a crescut cu 3,5 trilioane de dolari și a atins o cifră record de peste 8 trilioane de dolari. Iar guvernul SUA a alocat mai mult de 5 trilioane de dolari în stimulente pentru a sprijini americanii în timpul crizei de sănătate.
Grație programelor de stimulare fără precedent, S&P 500 a recuperat rapid pierderile din perioada pandemiei, dobârând recorduri după recorduri. De la începutul anului până la 18 octombrie, indicele a crescut cu 19,5%, iar la începutul lunii septembrie a atins un maxim istoric de 4536,95 puncte.
Citește și I se spune investitorul-gropar. Toți se tem de el!
Oferta uriașă de bani a devenit unul dintre motivele creșterii presiunilor prețurilor în economie. În august, inflația a atins un nou maxim de 30 de ani, determinat de întreruperile lanțului de aprovizionare și de cererea extrem de mare.
Karl Icahn este cunoscut drept unul dintre cei mai de succes investitori. Icahn găsește companii ineficiente, cumpără acțiunile lor, impune schimbări la nivelul conducerii respectivelor întreprinderi, după care vinde la prețuri ridicate. Printre investițiile omului de afaceri s-a numărat Apple - Icahn a cumpărat 4,7 milioane de titluri ale corporației, după care a obținut o răscumpărare în valoare de 150 miliarde de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...