Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut vineri reluarea negocierilor de pace cu Ucraina, deşi a contestat legitimitatea omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, al cărui mandat a expirat, în timp ce ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba l-a acuzat pe Putin că urmăreşte să facă să eşueze "summitul de pace" din Elveţia, după ce surse apropiate Kremlinului au declarat că preşedintele rus ar fi de acord cu o încetare a focului în Ucraina în actualele linii ale frontului, relatează agenţia EFE.
"Negocierile de pace trebuie reluate, şi nu printr-un ultimatum, ci cu raţiune", a spus Putin la o conferinţă de presă în capitala Belarusului, Minsk, unde s-a întâlnit cu aliatul său Aleksandr Lukaşenko.
Reluarea acestor negocieri, a adăugat preşedintele rus, trebuie să aibă ca obiectiv final "semnarea unor documente juridic obligatorii". El a amintit că Ucraina acceptase iniţial semnarea unui astfel de document la ultimele negocieri de pace cu Rusia, desfăşurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul, dar în final Kievul nu l-a mai semnat în urma presiunilor din partea Occidentului.
"Se vorbeşte din nou că trebuie să revenim la negocieri. Să se reia! Dar să se reia plecând nu de la ceea ce doreşte o parte (...), ci de la situaţia actuală de pe teren! Noi suntem dispuşi", a indicat Putin.
Vinerea trecută, în timpul unei vizite în China, el s-a declarat de asemenea dispus să negocieze cu Kievul pe baza acordului de pace nefinalizat în tratativele desfăşurate la Istanbul, susţinând că a fost atunci "păcălit" de Occident să-şi retragă trupele din nordul Ucrainei şi de la periferia Kievului în schimbul unei promisiuni că urma să fie semnat acordul de pace.
Însă, la conferinţa de presă desfăşurată la Minsk, Vladimir Putin a contestat legitimitatea omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, al cărui mandat a expirat pe 20 mai şi care în toamna anului 2022 a emis un decret ce interzice orice negocieri cu actualul lider de la Kremlin.
"Cu cine să negociem? Aceasta nu este o întrebare banală (...) Rusia este conştientă că legitimitatea actualului şef de stat (al Ucrainei) a expirat", iar Rusia trebuie să fie "sigură pe deplin" că negociază cu o "putere legitimă", a spus Putin, făcând aluzie la Zelenski.
"Cred că unul din obiectivul conferinţei care a fost anunţată în Elveţia este acela ca membrii comunităţii occidentale, sponsorii actualului regim de la Kiev, să confirme legitimitatea" preşedintelui ucrainean, a afirmat preşedintele rus, referindu-se la conferinţa internaţională ce exclude Rusia şi pe care Elveţia o va găzdui la jumătatea lunii iunie.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a susţinut vineri că presupusa disponibilitate pe care liderul de la Kremlin a transmis-o prin surse apropiate lui de a accepta o încetare a focului de-a lungul actualei linii de front ar fi menită să provoace un eşec al conferinţei din Elveţia.
"De ce există surse ruseşti care spun dintr-odată presei că Putin este dispus să oprească războiul de-a lungul actualelor linii pe câmpul de luptă? Este simplu: Putin încearcă cu disperare să facă să eşueze Summitul de Pace din 15 şi 16 iunie din Elveţia", a susţinut ministrul ucrainean într-un mesaj postat pe platforma X.
Respectiva conferinţă găzduită de Elveţia este organizată la cererea Ucrainei, al cărei obiectiv în acest demers este de a obţine un larg sprijin internaţional pentru "formula de pace" a Kievului.
Această formulă, enunţată de Zelenski la sfârşitul anului 2022, prevede retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti, cereri respinse integral de Rusia, care insistă că Ucraina trebuie să accepte "noile realităţi de pe teren", adică faptul că în urma invaziei lansate în februarie 2022 circa 18% din teritoriul Ucrainei se află sub controlul Rusiei.
Patru surse ruseşti familiarizate cu discuţiile din anturajul lui Putin au declarat vineri agenţiei Reuters, sub condiţia anonimatului, că liderul de la Kremlin este pregătit să oprească războiul din Ucraina printr-o încetare negociată a focului care recunoaşte liniile actuale ale frontului, spunând în acelaşi timp că este pregătit să lupte în continuare dacă Kievul şi Occidentul nu răspund.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Aprovizionarea cu apă în...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...