Vremea în România în a doua jumătate a lunii septembrie: temperaturi oscilante și ploi izolate

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Toamna / Foto: Freepik
Toamna / Foto: Freepik
A doua jumătate a lunii septembrie se anunță cu variații semnificative ale temperaturilor și cu episoade de ploi izolate în mai multe regiuni ale României.

După un debut răcoros, vremea va intra într-un proces de încălzire, aducând temperaturi apropiate de mediile multianuale. Totuși, anumite zone vor experimenta și fluctuații, atât în ceea ce privește temperaturile, cât și precipitațiile.

Crișana: temperaturi în creștere și ploi sporadice

În regiunea Crișana, vremea va debuta cu temperaturi scăzute, maximele fiind estimate la 17 grade în prima zi. Începând cu 17 septembrie, însă, un val de aer mai cald va aduce o creștere semnificativă a temperaturilor, maximele atingând 22-23 de grade. Între 18 și 25 septembrie, se așteaptă temperaturi maxime de 24-25 de grade, iar spre finalul lunii acestea ar putea scădea ușor până la 22-23 de grade.

Nopțile vor fi reci la începutul intervalului, cu temperaturi minime de 6-8 grade, dar în restul lunii valorile nocturne vor fi mai ridicate, situându-se între 9 și 12 grade. În ceea ce privește precipitațiile, în 16 septembrie se vor înregistra ploi pe arii extinse, urmate de o ameliorare semnificativă. Ploile vor reveni, însă, între 25 și 28 septembrie, dar vor fi izolate.

Transilvania: creștere treptată a temperaturilor și ploi ușoare

Transilvania va înregistra, de asemenea, o creștere a temperaturilor pe parcursul lunii. La începutul intervalului, maximele vor fi de aproximativ 20 de grade, însă până pe 18 septembrie se vor atinge valori de 23 de grade, menținute până la finalul lunii cu mici variații. Minimele termice vor fi cuprinse între 6 și 10 grade, însă în depresiunile intramontane sunt posibile valori foarte scăzute, chiar de 1-2 grade, în perioada 20-22 septembrie.

În ceea ce privește precipitațiile, între 16 și 18 septembrie se vor înregistra ploi slabe pe arii restrânse. Spre finalul lunii, începând cu 26 septembrie, probabilitatea pentru ploi va crește din nou.

Maramureș: vreme răcoroasă la început, apoi încălzire treptată

În Maramureș, intervalul va debuta cu temperaturi sub media normală pentru această perioadă, cu maxime de aproximativ 18 grade. Încălzirea se va resimți începând cu 17 septembrie, când maximele vor ajunge la 22 de grade, iar între 18 și 25 septembrie, temperaturile vor crește până la 24 de grade. Spre finalul lunii, este posibilă o scădere ușoară până la 21-22 de grade. Nopțile vor fi răcoroase, cu minime între 7 și 11 grade.

Precipitațiile vor afecta regiunea în prima parte a intervalului, pe 16 septembrie, când sunt prognozate ploi extinse. După această dată, vremea va fi în general uscată, iar următorul episod de ploi este așteptat între 25 și 28 septembrie.

Moldova: valori termice aproape de normal și ploi locale

În Moldova, temperaturile vor fi apropiate de mediile multianuale specifice lunii septembrie. Maximele vor urca treptat de la 22 de grade la începutul intervalului, până la 24 de grade în jurul datei de 24 septembrie. Spre finalul lunii, se preconizează o ușoară scădere, temperaturile maxime ajungând din nou la 22 de grade. Minimele termice vor fi în general de 10-12 grade, însă între 20 și 22 septembrie, acestea ar putea coborî la 8-9 grade.

În perioada 16-19 septembrie, în Moldova sunt așteptate ploi locale, izolat cantitățile de apă putând fi mai însemnate. De asemenea, după 26 septembrie, probabilitatea pentru ploi va crește.

Dobrogea: temperaturi normale și ploi pe arii restrânse

Dobrogea va experimenta temperaturi apropiate de media multianuală pe tot parcursul intervalului. Maximele zilnice vor rămâne în jurul valorii de 24 de grade, iar minimele vor varia între 12 și 15 grade. În zonele de litoral și deltă, temperaturile nocturne vor fi ceva mai ridicate, ajungând până la 17-18 grade.

Între 17 și 20 septembrie sunt prognozate ploi locale, însă în restul perioadei probabilitatea pentru precipitații va fi redusă.

Muntenia: variații ușoare ale temperaturilor și ploi sporadice

În Muntenia, temperaturile maxime vor crește ușor de la 22 de grade la începutul intervalului, până la 24-25 de grade în 17 și 18 septembrie. Pe 19 septembrie, maximele vor scădea din nou la 22-23 de grade, după care vor varia în jurul valorii de 24-26 de grade până la finalul lunii. Minimele termice vor fi în creștere, atingând 12-13 grade în diminețile de 18 și 19 septembrie. Ulterior, valorile nocturne vor coborî în jurul a 10-11 grade, iar spre finalul lunii se vor stabiliza la 12-13 grade.

Între 17 și 20 septembrie sunt așteptate ploi pe arii restrânse, iar probabilitatea pentru precipitații va crește din nou în jurul datei de 28 septembrie.

Oltenia: încălzire treptată și ploi locale

Oltenia va experimenta o încălzire semnificativă în a doua jumătate a lunii septembrie. În prima zi, temperaturile maxime vor fi de aproximativ 19 grade, însă începând cu 17 septembrie, acestea vor crește la 23-24 de grade. În unele zile, maximele ar putea atinge chiar 25-26 de grade. Minimele termice vor fi scăzute la începutul intervalului, ajungând la 7-8 grade, dar ulterior se vor situa între 10 și 13 grade.

Ploile locale sunt mai probabile între 18 și 21 septembrie, precum și după 26 septembrie.

La munte: răcoroasă la început, apoi temperaturi stabile

La munte, vremea va fi rece în prima zi a intervalului, cu maxime de aproximativ 10 grade. Încălzirea va fi resimțită începând cu 17 septembrie, când temperaturile maxime vor ajunge la 14 grade și vor rămâne stabile până la finalul lunii. În primele dimineți, minimele vor fi în jurul a 3 grade, însă în restul perioadei, valorile nocturne vor fi de 5-6 grade.

Ploile locale vor afecta zona montană între 16 și 19 septembrie, iar probabilitatea pentru precipitații va crește din nou după 26 septembrie.

În concluzie, a doua jumătate a lunii septembrie aduce temperaturi în general plăcute, dar și perioade scurte de răcire, alături de episoade izolate de ploi în mai multe regiuni ale țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Energie verde / Foto: Freepik
Navă transportoare de gaz natural lichefiat / FOTO: Wikipedia

Europa se agață de gazele rusești. Un nivel record în 2024

Surprinzători cine sunt cei mai mari cumpărători. 

Agricultură

Seceta pedologică se menține în această regiune a țării

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o...

Fidelis de iarnă, un succes impresionant

Număr record de donatori-investitori.

Cu ochii pe consum
Militari germani / FOTO: Wikipedia
Tancuri Leopard 2 produse de Germania / Foto: NATO / Flickr
Un plan de economii fără precedent

Volkswagen va concedia 35.000 de angajați în Germania

Negocieri intense pentru un plan de economii fără...

Capitoliul / FOTO: Freepik
Se dorește o altfel de platformă

Miliardarul american care vrea să transforme TikTok

Miliardarul american Frank McCourt intenționează o...

Ouă
Bună dimineața!
Viktor Orban și Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro

Viktor Orban a explicat de ce a venit la București

Cred că de la Bucureşti sau Budapesta nu putem evalua cu...

Paris / FOTO: Freepik

Datoria Franței a atins un nivel stratosferic

Creșterea rapidă din ultimele trimestre pune presiune...

Boabe de cacao / FOTO: Freepik

Prețul boabelor de cacao urcă fără oprire

În ultimul an, prețul boabelor de cacao a crescut...

Casa de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Foto: Facebook Hidroelectrica
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr

Trump amenință fără nici o jenă Uniunea Europeană

Președintele ales și-a transmis mesajul printr-o postare...

Agenția Fitch Ratings
Gaze

Premierul care se teme de o criză a gazelor în Europa

Totul devine prea scump pentru această țară europeană. 

BVB / FOTO: Facebook BVB
Novo Nordisk

Gigantul farmaceutic Novo Nordisk, prăbușire la bursă

Dezamăgirea investitorilor a fost foarte mare. 

Asistent maternal / FOTO: Freepik

Este oficial: Noile condiții pentru asistenții maternali

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, o lege...

Siderurgie / FOTO: Freepik
Bursa de Valori București

pixel