Zăcământ important de petrol, descoperit în Ungaria

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
MOL a descoperit un zăcământ important de petrol
MOL a descoperit un zăcământ important de petrol
Grupul petrolier ungar MOL a anunţat luni descoperirea unui zăcământ important de petrol care ar putea creşte cu 5% producţia de petrol a Ungariei, informează agenţia de presă MTI.

Compania a precizat că a descoperit câmpul petrolifer la Vecses, un oraş situat aproape de capitala Budapesta, într-o zonă unde MOL a efectuat foraje exploratorii începând din luna iulie.

Noul zăcământ ar urma să demareze producţia cu 600 de barili pe zi, urmând ca ulterior producţia să crească până la 700-1.000 de barili pe zi, ceea ce ar majora producţia de petrol a MOL Hungary cu aproximativ 10% iar cea a Ungariei cu 5%.

"Fiecare picătură de petrol extrasă din Ungaria contribuie la reducerea dependenţei energetice a ţării şi, de aceea, noua descoperire este o veste bună", a declarat directorul general al grupului MOL, Zsolt Hernadi.

Anul trecut, MOL a fost responsabil pentru aproape jumătate din producţia de ţiţei (3,5 milioane de barili) şi aproximativ 90% din producţia de gaze naturale (1,4 miliarde metri cubi) a Ungariei.

Grupul MOL a înregistrat în al treilea trimestru din 2022 un profit operaţional CCS EBITDA de 1,449 miliarde dolari, susţinut de performanţa foarte bună a segmentelor Upstream şi Downstream, dar şi de factorii macroeconomici, acest rezultat conducând la un profit operaţional de 3,627 miliarde dolari în primele nouă luni ale anului.

Grupul MOL este o companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, o forţă de lucru formată din 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproape 2.000 de staţii de servicii în 10 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 9 ţări, iar cele de explorare în 14 ţări. 

Citește și:

În plină criză energetică, grupul Mol raportează un profit de 3,6 miliarde dolari în primele nouă luni

Grupul Mol a înregistrat în primele nouă luni un profit operaţional de 3,6 miliarde dolari.

Grupul Mol a înregistrat în al treilea trimestru din 2022 un profit operaţional CCS EBITDA de 1,449 miliarde dolari, susţinut de performanţa foarte bună a segmentelor Upstream şi Downstream, dar şi de factorii macroeconomici, acest rezultat conducând la un profit operaţional de 3,627 miliarde dolari în primele nouă luni ale anului.

Conform unui comunicat remis, vineri, Agerpres, acest rezultat permite grupului să îşi revizuiască în creştere estimările anuale EBITDA la 4,1-4,4 miliarde dolari.

În acelaşi timp, taxele excepţionale şi reglementările privind preţul carburanţilor în Europa Centrală şi de Est au avut un impact de aproximativ 1,18 miliarde dolari asupra operaţiunilor MOL în perioada ianuarie-septembrie 2022, se menţionează în comunicat.

"Deşi în primele nouă luni ale anului condiţiile macroeconomice au evoluat favorabil pentru sectorul de petrol şi gaze, volatilitatea mediului extern, recesiunea iminentă, intervenţiile statului şi creşterea taxelor au generat un climat de incertitudine pentru industrie. Sancţiunile Uniunii Europene pot influenţa viitorul economic al Europei. Al treilea trimestru din 2022 s-a dovedit a fi foarte dificil în ceea ce priveşte furnizarea de energie în centrul şi estul Europei. Până acum, am reuşit să menţinem stabilitatea furnizării de carburanţi în mai multe ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est şi consider că acest lucru reprezintă cea mai mare realizare a noastră, graţie efortului extraordinar depus de angajaţii Mol.(...) Am făcut un pas mare pe traseul de implementare a strategiei noastre 2030+: în Ungaria, Mol gestionează, în baza unui contract de concesiune, serviciile municipale şi comunale de management al deşeurilor pe o perioadă de 35 de ani, lucru care ne permite să extindem operaţiunile noastre într-o nouă direcţie de business, aceea a economiei circulare şi a reducerii amprentei de carbon", a declarat Zsolt Hernadi, Chairman şi CEO.

Pe segmentul Upstream, rezultatul EBITDA aproape s-a dublat, ajungând la 640 milioane dolari în T3 2022, iar de la începutul anului până în prezent rezultatul segmentului a totalizat 1,72 miliarde dolari, adică aproape jumătate din rezultatul EBITDA total al Grupului.

"Rezultatul robust din T3 se datorează în special indicatorilor macro, care au reuşit să compenseze efectul negativ al creşterii redevenţelor în ultimul trimestru", subliniază sursa citată.

În ceea ce priveşte segmentul Downstream, profitul operaţional CCS EBITDA a crescut de la an la an şi a ajuns la 741 milioane de dolari în T3, înregistrând totuşi o scădere de 14% comparativ cu trimestrul anterior. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel