Zvonuri privind Rusia crează panică pe piața bancară! Bani mulți!

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Prăbușirile au fost semnificative
Prăbușirile au fost semnificative
Acţiunile a două bănci olandeze (ING şi ABN Amro) precum şi titlurile grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) au scăzut marţi, după ce în presă au apărut articole referitoare la implicarea acestor bănci într-o reţea de spălare de bani prin care au trecut miliarde de euro provenite din Rusia.

Articolul publicat de reţeaua internaţională de jurnalişti de investigaţie OCCRP, pe baza unor scurgeri de documente, arată că tranzacţii în valoare de peste 470 miliarde de dolari au fost trimise prin intermediul a 1,3 milioane transferuri bancare de la 233.000 de companii.

Procurorii anti-corupţie din Austria analizează acuzaţiile de spălare de bani, a declarat un purtător de cuvânt al procuraturii atunci când a fost întrebat despre articolele din presă.

Grupul bancar Raiffeisen Bank International, ale cărui acţiuni înregistrau o scădere de 13,9% în jurul orei 13:50 GMT, a precizat că "nu are informaţii referitoare la o plângere împotriva sa vizând spălarea de bani. RBI ia în serios acuzaţiile din media şi deruleză o anchetă internă", a informat banca într-un comunicat de presă.

Mai multe sute de milioane de euro

În Olanda, revista Groene Amsterdammer, parte a reţelei OCCRP, susţine că băncile olandeze ING, ABN Amro şi Rabobank au facilitat tranzacţii incorecte în valoare de mai multe sute de milioane de euro. În jurul orei 13:50 GMT acţiunile ABN Amro înregistrau o scădere de 1,9% iar titlurile ING era în scădere cu 2,8%.

Citește și Băncile, bune de plată. Cheltuieli suplimentare după scandaluri

Articolul OCCRP susţine că tranzacţiile au provenite de la Troika Dialog, odată una din cele mai mari bănci de investiţii private din Rusia, şi au implicat o bancă lituaniană utilizată pentru a direcţiona fonduri spre bănci din Olanda, Austria şi Germania, printre altele. Graţie unei companii fantomă aflată în centrul operaţiunii, Troika Dialog a putut transfera 4,6 miliarde dolari în sistem şi 4,8 miliarde euro în afara sistemului între 2006 şi începutul lui 2013, susţine articolul publicat de OCCRP. Printre instituţiile care au acţionat în contrapartidă în aceste tranzacţii sunt o serie de mari bănci occidentale precum Citigroup, Raiffeisen şi Deutsche Bank.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel