Patrick Michel, director de cercetări la CNRS, expert în planetologie, a subliniat că ”este imposibil de spus dacă riscul este nul sau nu. Oricum, pericolul nu poate fi ignorat în nici un caz, având în vedere amploarea consecințelor. În ultimă instanță, noi nu cunoaștem decât 30% din obiectele de peste 140 de metri care se intersectează cu traiectoria Pământului”, a adăugat specialistul. Mai ales că dimensiunea obiectelor înscrise pe listă nu este decât o estimare calculată în mod indirect.
Dacă unul dintre aceste asteroide ar evolua spre o coliziune cu Terra, oamenii de știință ar trebui să știe cu cel puțin cinci ani înainte data de impact pentru a pune la punct un plan de salvare. NASA și ESA colaborează în prezent la proiectul AIDA, primul test de deviere a unui asteroid, utilizând tehnica de impactare cinetică.
Citește și Asteroidul cameleonic, un fenomen straniu. Ce spun cercetătorii
Într-o primă fază, în cadrul misiunii DART, Agenția spațială americană va trimite un proiectil artificial, echipat cu o cameră și un program sofisticat de navigație autonomă. Zburând cu o viteză de aproximativ 6,6 kilometri pe secundă, el se va ciocni, în 2022, de mica lună (160 de metri) a asteroidului dublu Didymos, cu scopul de a-i perturba traiectoria. Va interveni, apoi, ESA cu misiuinea Hera ce presupune evaluarea și interpretarea rezultatelor impactului: gradul de deviere obținut, dimensiunea craterului și structura internă a micului satelit natural al Didymos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...