Acțiunile europene au scăzut joi, pe fondul evoluțiilor slabe din domeniul bancar și petrolier
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Indici bursieri / sursa: Freepik.com
Indici bursieri / sursa: Freepik.com
Acțiunile europene au scăzut joi, trase în jos de acțiunile bancare și a companiilor petroliere, deși piețele păreau pregătite pentru un final de an puternic, datorită așteptărilor că băncile centrale ar putea reduce costurile de împrumut anul viitor.

Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 0,1%, informează Reuters.

Acțiunile din sectorul energetic au scăzut cu 0,6%, ca urmare a scăderii prețului țițeiului, în timp ce băncile au pierdut 0,5%.

Susannah Streeter, șefa a departamentului de finanțe la Hargreaves Lansdown, a declarat că programarea de către compania daneză Maersk a reluării trecerii petrolierelor prin Canalul Suez și Marea Roșie a contribuit la risipirea îngrijorărilor imediate legate de aprovizionarea cu țiței.

Acțiunile companiei de transport maritim și-au extins pierderile cu 1,7%, după ce au scăzut cu aproape 5% în sesiunea precedentă.

Tensiunile geopolitice sunt constante, în condițiile în care liderii din Orientul Mijlociu au avertizat că conflictul s-ar putea extinde, iar granița Israelului cu Libanul este periculoasă, în urma atacurilor Hezbollah, a adăugat Streeter.

Aliații SUA, inclusiv Italia și Spania, au fost reticenți în asocierea cu grupul militar al președintelui Joe Biden la Marea Roșie, reflectând problemele diplomatice create de războiul din Gaza.

Încetinind pierderile, sectorul sănătății a atins pentru scurt timp un maxim al ultimelor 10 săptămâni, închizând cu 0,6% mai sus, în timp ce Novo Nordisk a crescut cu 0,9% după ce a scăzut în precedentele două sesiuni.

Indicele european de referință se apropie de un avans de 13% în acest an, tehnologia și comerțul cu amănuntul fiind printre sectoarele cu cele mai bune performanțe.

Piețele globale au crescut de la jumătatea lunii decembrie, când Rezerva Federală a SUA a dat de înțeles că anul viitor va reduce dobânzile. Cu toate acestea, Banca Centrală Europeană (BCE) are o perspectivă diferită.

Robert Holzmann, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a declarat că este prea devreme pentru a vorbi despre reducerea costurilor de împrumut, iar o astfel de măsură în 2024 nu este deloc sigură, potrivit Bloomberg News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel