Ajutor militar pentru Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Pentagonul se AUTOCORECTEAZĂ

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Ucraina a primit piese de schimb pentru avioanele sale de luptă, nu avioane propriu-zise, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, corectându-şi astfel o declaraţie eronată făcută în ziua precedentă.

''Eu înţelesesem că oferta unei alte ţări din regiune de a furniza avioane întregi Ucrainei (...) a fost pusă în practică. Dar nu este cazul'', a rectificat oficialul american. ''Regret această eroare'', a completat el.

John Kirby declarase în ziua anterioară că Ucraina a primit avioane de luptă şi piese de schimb pentru a-şi consolida forţele aeriene, refuzând să precizeze care este ţara ce le-ar fi furnizat, dând însă de înţeles că este vorba despre avioane de fabricaţie sovietică.

Ucraina are în dotare avioane de concepţie sovietică MIG-29, SU-25 şi SU-27, iar de la începutul invaziei ruse încearcă să obţină şi alte aparate de acest fel, piloţii săi fiind familiarizaţi cu ele.

Statele Unite au cerut Poloniei să cedeze direct Ucrainei avioane MIG-29, dar guvernul polonez a propus Washingtonului să preia el aceste avioane pentru a le oferi Ucrainei, ceea ce Statele Unite au refuzat. 

Citește și Germania trece la secret sprijinul oferit Ucrainei

În acest context, Armata rusă a anunțat că primul test de lansare a rachetei balistice intercontinentale Sarmat, o nouă generație de armă cu rază cu rază lungă de acțiune, a fost un succes.

Mesajul lui Vladimir Putin este clar. Racheta Sarmat este o "armă unică" care "îi va pune pe gânduri pe dușmanii Rusiei". Este o rachetă balistică de ultimă generație. RS-28 Sarmat este menită să înlocuiască rachetele R-36M, care s-au învechit.

Este o rachetă balistică intercontinentală de generația a cincea. Cu o greutate de peste 200 de tone, acesta este mai puternică decât predecesoarea ei și "nu are practic nicio limită în ceea ce privește raza de acțiune", potrivit lui Vladimir Putin, care a apreciat că proiectul este capabil să "lovească ținte de la Polul Nord și Polul Sud".

"Este cu adevărat o armă unică, care va consolida potențialul militar al forțelor noastre armate, va asigura securitatea Rusiei în fața amenințărilor externe și îi va face pe cei care încearcă să ne amenințe țara cu o retorică agresivă și necontrolată să se gândească de două ori", a declarat Vladimir Putin într-un anunț televizat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel