Ajutor militar pentru Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Pentagonul se AUTOCORECTEAZĂ
Autor: Delia Gheață | 20 apr 2022, 20:29
Ucraina a primit piese de schimb pentru avioanele sale de luptă, nu avioane propriu-zise, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, corectându-şi astfel o declaraţie eronată făcută în ziua precedentă.

''Eu înţelesesem că oferta unei alte ţări din regiune de a furniza avioane întregi Ucrainei (...) a fost pusă în practică. Dar nu este cazul'', a rectificat oficialul american. ''Regret această eroare'', a completat el.

John Kirby declarase în ziua anterioară că Ucraina a primit avioane de luptă şi piese de schimb pentru a-şi consolida forţele aeriene, refuzând să precizeze care este ţara ce le-ar fi furnizat, dând însă de înţeles că este vorba despre avioane de fabricaţie sovietică.

Ucraina are în dotare avioane de concepţie sovietică MIG-29, SU-25 şi SU-27, iar de la începutul invaziei ruse încearcă să obţină şi alte aparate de acest fel, piloţii săi fiind familiarizaţi cu ele.

Statele Unite au cerut Poloniei să cedeze direct Ucrainei avioane MIG-29, dar guvernul polonez a propus Washingtonului să preia el aceste avioane pentru a le oferi Ucrainei, ceea ce Statele Unite au refuzat. 

Citește și Germania trece la secret sprijinul oferit Ucrainei

În acest context, Armata rusă a anunțat că primul test de lansare a rachetei balistice intercontinentale Sarmat, o nouă generație de armă cu rază cu rază lungă de acțiune, a fost un succes.

Mesajul lui Vladimir Putin este clar. Racheta Sarmat este o "armă unică" care "îi va pune pe gânduri pe dușmanii Rusiei". Este o rachetă balistică de ultimă generație. RS-28 Sarmat este menită să înlocuiască rachetele R-36M, care s-au învechit.

Este o rachetă balistică intercontinentală de generația a cincea. Cu o greutate de peste 200 de tone, acesta este mai puternică decât predecesoarea ei și "nu are practic nicio limită în ceea ce privește raza de acțiune", potrivit lui Vladimir Putin, care a apreciat că proiectul este capabil să "lovească ținte de la Polul Nord și Polul Sud".

"Este cu adevărat o armă unică, care va consolida potențialul militar al forțelor noastre armate, va asigura securitatea Rusiei în fața amenințărilor externe și îi va face pe cei care încearcă să ne amenințe țara cu o retorică agresivă și necontrolată să se gândească de două ori", a declarat Vladimir Putin într-un anunț televizat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe