Brent, WTI... Prețurile celor două referințe de petrol au fost deosebit de ezitante timp de o lună. Brentul fluctuează între 75 și 82 de dolari/baril, iar WTI între 69 și 76 de dolari, limite relativ înguste. Anul acesta, traiectoria petrolului ar trebui să fie influențată de numeroși catalizatori, de la tensiunile geopolitice (la războiul dintre Ucraina și Rusia s-a adăugat conflictul dintre Hamas și Israel, care ar putea duce la o conflagrație generală în Orientul Mijlociu), și politica OPEC (și aliații săi, inclusiv Rusia), cu impact asupra ofertei de aur negru și, bineînțeles, ritmul creșterii economice, care influențează nivelul cererii de hidrocarburi.
În acest sens, cu cât dobânzile cheie ale Rezervei Federale și ale BCE rămân ridicate, cu atât este mai mare riscul unei încetiniri economice în Statele Unite și Europa, cu impact descendent asupra cererii de petrol și, prin urmare, asupra prețului barilului, avertizează. Oricum, așa crede Andréa Tuéni, sales trading manager la Saxo Banque France. Iar situația economică sumbră din China, a doua mare putere economică a lumii, dar și un mare consumator de petrol, nu ajută cu nimic. Cele mai recente date economice din Regatul de Mijloc nu sunt foarte încurajatoare. Cu toate acestea, Beijingul nu a menționat nicio măsură majoră de sprijin, subliniază expertul.
O explozie a tensiunilor geopolitice ar crește prețul petrolului
În timp ce războiul din Ucraina a provocat o creștere a prețului la petrol, războiul în curs dintre Hamas și Israel nu a avut un astfel de efect. Cu toate acestea, evoluțiile din Orientul Mijlociu nu trebuie scăpate din vedere, regiunea fiind producătoare și exportatoare de petrol. Atacurile houthi, aliații Iranului, în Marea Roșie au determinat Statele Unite și Regatului Unit să riposteze, ceea ce a susținut prețul petrolului. Ceea ce ar schimba radical configurația pieței ar fi însă scenariul nedorit al unei conflagrații în Orientul Mijlociu, cu implicarea Iranului și care va avea, cu adevărat, un impact uriaș prețului la aurul negru.
Atenție la Arabia Saudită și OPEC
Politica OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) constituie principalul risc asupra prețului petrolului. Numeroși analiști se tem de un dezacord major între membrii organizației, ceea ce ar pune sub semnul întrebării acordurile încheiate până acum privind cotele de producție. La rândul său, Arabia Saudită a decis să-și reducă prețurile pentru a-și consolida cota de piață față de Statele Unite. O decizie care, totuși, poate reflecta și o slăbiciune a cererii asiatice, estimează Andréa Tuéni.
Nu trebuie uitat, pe de altă parte, că piața petrolului are mulți speculatori. În acest sens, există în prezent puține poziții de cumpărare (pariuri de cumpărare, așteptări de creștere a prețurilor) pe petrol și, dimpotrivă, un nivel destul de ridicat al pozițiilor scurte (pariuri pe prețuri în scădere). Prin urmare, orice mic semnal de urcare ar putea declanșa un șoc de creștere.
Ce spune analiza tehnică
Din punctul de vedere al Saxo Bank, în prezent neutră în ceea ce privește perspectivele pentru Brent, prețurile petrolului vor continua să se învârtă în jurul a 80 de dolari/baril în următoarele săptămâni. Potrivit Momentum, scrisoarea de investiții premium a publicației financiare Capital, din perspectiva analizei tehnice, prețul Brent-ului se mișcă în prezent între două oblice convergente (trec prin ultimele vârfuri și minime majore), în timp ce benzile lui Bollinger reflectă o reducere a volatilității prețurilor la petrol. O posibilă trecere a zonei de rezistență de 83-85 de dolari pe Brent ar avea o implicație optimistă. În schimb, o scufundare a zonei cheie de suport de 70-73 de dolari ar trimite un semnal foarte negativ pentru traiectoria probabilă a prețului Brentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...