Asteroidul cameleonic, un fenomen straniu. Ce spun cercetătorii
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Oamenii de știință au avansat două ipoteze
Oamenii de știință au avansat două ipoteze
Bolidul spațial are două cozi: una strălucioare și scurtă, alta mai lungă, dar întunecată. În plus, astronomii au observat un comportament ciudat al asterodului, care își schimbă culoarea în timp real, trecând de la roșu la albastru, informează Astrophysical Journal Letters.

Straniul obiect a fost descoperit de mult, încă în 1988, după care a fost dat uitării. Cercetătorii au considerat asteoridul 6478 Gault o formațiune stâncoasă lipsită de interes, cu nimic deosebită de alți asteroizi asemănători care se rotesc în brâul de asteroizi dintre Marte și Jupiter.

La începutul acestui an însă, Gault a început să-și facă de cap. Din ianuarie a devenit mult mai activ. În primul rând, a început să arunce praf, din care s-a format o coadă, a doua, lungă de 500.000 de mile. Privind mai atent, oamenii de știință au constatat că bolidul a început sa-și schimbe culoare, tot mai rapid pe măsura trecerii timpului. De ce, s-au întrebat specialiștii?

Citește și Vin asteroizii! NASA anunță: doi bolizi se îndreapă spre Terra

Unii astronomi au spus că este vorba de reacții chimice interioare. Alții au estimat că de vină este viteza foarte mare de rotație a asteroidului. Praful creat în urma mișcării de rotație este aruncat de pe suprafața bolidului, creând cozi și modificând culoarea. Un spectacol frumos, dar distrugător pentru asteroid.

Pentru moment, sunt simple ipoteze. Care dintre cele două teorii este corecte va decide rezultatul viitoarele analize și studii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...


pixel